Ruccula Tilberedning Helse/ernæring Velg riktig

Ruccula er salatens krydder med sin karakteristiske peppersmak. Har du forsøkt lun ruccula med asparges og parmaskinke, eller potetsalat med ruccula? Det lille bladet med den store smaken har mange muligheter.

Ruccula er egentlig ikke en salat, men en kåltype av italiensk opprinnelse. Ruccula har en litt pepperaktig smak og bladene er lange, smale og relativt tynne. Den kan minne litt om løvetann i formen. Ruccula blandes gjerne med andre salatsorter, den gir en fin smaksbrytning og fungerer nærmest som et krydder i salaten.

Rucculaeventyret!

For 10 år siden begynte salatdyrker Anders Hørthe å dyrke ruccula på jordene langs Tyrifjorden, stedet som er så vakkert og idyllisk at han selv omtaler det som Østlandets Hardanger. “Vi startet med å pakke 10 kasser om dagen. I dag pakker vi mellom 3 og 400 kasser, så økningen har ikke vært annet enn eventyrlig. Forholdene her er ideelle for salatdyrking, både med hensyn til jordsmonn, klima og vanntilførsel. Men den aller største fordelen jeg har som dyrker i Lier er nok nærheten til markedet. Jeg høster salaten når den er på sitt optimale og du som forbruker kan finne den i butikken allerede dagen etter. Hvis jeg skal komme med ett salatråd, må det være: Bland salaten – spesialsalater som ruccula og red rhubarb tilfører både smak og karakter. Bland salaten!” 

» Salatdyrking i Norge - helt optimalt
Anders Hørthe i salatåkeren.
En engasjert salatdyrker Anders Hørthe, inspiserer ruccula - åkeren i Lier. Her dyrker han ruccula og et stort utvalg baby-leaf salater både økologiske og konvensjonelt.

“Vi blander gjerne flere salattyper. Da blir det en flott blanding av smaker og strukturer“.
“Vi blander gjerne flere salattyper. Da blir det en flott miks av smaker og strukturer“. Tom Victor Gausdal, Kokkekollektivet Flavours.

Ja, det har skjedd en enorm utvikling på salatfronten i løpet av de siste årene, både i utvalg og ikke minst i når det gjelder bruk og kunnskap om de ulike sortene. Du kan velge en helt mild sort som isbergsalaten, lett bitre som endive eller frisée, eller salater med mye smak som ruccula eller romano. Blander du ulike salatsorter, får du en vakker salat med mye smak. Skjerp smaksløkene og finn frem til din favorittsalat. Kokkekollektivet Flavours med Tom Victor Gausdal i spissen deler her sine salattips.

 

Chunk, crisp og juice

”En god salat må ha chunk, crisp og juice, slik som vår signatursalat  Backdoor salad."

  1. Med chunky mener vi store, saftige biter av salat, kylling eller kjøtt.
  2. Nøtter, krutonger og sprøstekt bacon gjør den crispy.
  3. Og godt med dressing gjør den juicy.


"Og husk at hele salaten skal vendes i dressingen. Det er ikke bare førstemann som forsyner seg som skal få nyte godsakene. It has to be well dressed !”

Tom Victor Gausdal, kokkekollektivet Flavours

Chunk, crisp og juice
Stian Floer i Kokkekollektivet Flavours tosser salaten.

Velg riktig ruccula

Rucculasalaten skal ha friske grønne blader.

Oppbevaring

Oppbevar salaten i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne pakket i plastpose eller i lukket plastboks.

Skriv utSkriv ut