Bama

Allergisk mot frukt og grønt

Ganske mange føler at de reagerer på mat på en eller annen måte.

Dette kan gi seg utslag i magevondt, diaré, pustebesvær, hovne øyne, snue, forverret eksem og andre reaksjoner. Hvorvidt det dreier seg om en ekte allergi eller en intoleranse, må det lege til for å finne ut av. Er det allergi, er det helt avgjørende å kutte ut matvaren. Er det en intoleranse, kan små mengder av matvaren ofte tolereres, mens større mengder gir plager.

Små barn

Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst. Mange av disse plagene vokser barnet av seg, gjerne før 7-årsalderen. Har barnet ditt eksem, kan det også få ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse matvarene er såkalt histaminfrigjørende og kan få huden til å rødme, for eksempel rundt munnen. Reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og at eksemet blir hissigere. Men mat kan aldri forårsake eksem.

Større barn og voksne

Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter (peanøtter, hasselnøtter og mandler), rå gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter og skalldyr det vanligste. Uansett hva det er du ikke tåler, er det eneste som hjelper, å kutte det ut fra kosten. Det er også viktig bare å kutte ut mat du er helt sikker på at gir reaksjon. Et for snevert kosthold kan lett føre til spiseproblemer og under- eller feilernæring. Få eksperthjelp fra en ernæringsfysiolog eller en allergilege.

Kryssallergi Har du pollenallergi?

I den verste sesongen kan du godt oppleve å reagere på enkelte frukter og grønnsaker, fordi de inneholder forbindelser som likner på pollenet du ikke tåler. En slik allergi er gjerne sesongavhengig (du er mest utsatt når pollensesongen står på), mens andre er plaget året gjennom. Vi kaller slik allergi for kryssallergi.

Slik kryssreagerer pollen ofte med frukt og grønnsaker:

  • Bjørkepollen: eple, pære, banan, druer, tomat, paprika, gulrot, potet, hasselnøtt, mandel, valnøtt.
  • Burotpollen: banan, melon, paprika, gulrot, selleri, purre, grønne urter, solsikkefrø.
  • Gresspollen: appelsin, melon, bønner, erter, linser, tomater, peanøtter.

Selv om du kryssreagerer med en matvare i gruppen, er det slett ikke sikkert at du reagerer på de andre også. Prøv deg frem, og spis variert!