Grønnkålpai

Bilde av grønnkålpai

Ingredienser:

4 personer

PAIDEIG
  • 125 g smør 
  • 250 g mel
  • 1 dl kaldt vann

FYLL
  • 1 pose ferdig vasket og strimlet grønnkål (150 g)
  • 1 stort hvitløkfedd, finhakket
  • 2 store egg
  • 2 dl crème fraîche, fløte eller matfløte
  • 100 g revet ost
  • Olivenolje 
  • Salt og kvernet pepper

Slik gjør du:

Bruk en rund form, ca. 22 cm i diameter. 

Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Eller kjør smør og mel i en hurtigmikser, tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 ˚C i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.

Fres grønnkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til grønnkålen mykner noe. Fordel grønnkålen utover tertebunnen og dryss over osten. 

Visp sammen egg og fløte, krydre lett med salt og kvernet pepper (litt revet muskat er også godt). 
Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 ˚C i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.

 

Nøkkelord: Grønnkål, Pai