Bama

Tilbehør til lutefisk

Bacon syltetøy 40 porsjoner

Du trenger

7kg skivet bacon

40 sjalottløk, finhakket

2 fedd av hel hvitløk

1 toppet ss chilipulver

1 ss ingefærpulver

1 ss sennepspulver

1 l aquevit eller whiskey

5 dl sirup

7 dl sherryeddik

700 gram brunt sukker

Slik gjør du

  1. Kutt bacon i strimler på ca. 2cm og stek til det er sprøtt i en panne. Legg over på papir og la de tørke.
  2.  Sauter løk og hvitløk i litt olje på medium varme i 5 minutter til det er mykt. Tilsett chili, ingefær og sennepspulver og sauter videre 1 min.
  3. Skru opp varmen på pannen og tilsett aquevit/whiskey, sirup, sherryeddik og brunt sukker. Gi ett oppkok og rør til sukkeret er oppløst.
  4. Tilsett bacon og la alt småkoke i 10 minutter til sirupskonistens.
  5. Kjør alt raskt på foodprocessoren til du får en marmelade konsisten men fortsatt har noe hele biter. Avkjøl og ha på glass.

Ertepure på frosne erter

Du trenger

5 kg frosne erter 

5 dl melk

5  dl fløte

200 g smør

salt og pepper

Slik gjør du

1. Ha erter, melk og fløte i en kjele og gi det ett oppkok.

2. Kjør alt på stavmikseren til en grov pure. Trenger du mer veske for å få ønsket tykkelse sper du på med melk eller fløte.

3. Rør inn det kalde smøret og smak til med salt og pepper.