Sesongkalender

Gydas Jordepler

Poteten, inkaenes viktigste kulturplante, ble tatt i bruk av spanjoler på 1500-tallet. I Europa tok det deretter to hundre år før poteten ble verdsatt som matressurs og potetdyrking kom i gang i større målestokk. I Norge kom gjennombruddet for poteten som råvare i tiårene rundt 1800, tidligst langs kysten på sør- og Vestlandet, og med sterk vekst i korndistriktene på Østlandet og i Trøndelag etter 1813 og senest i Nord-Norge. Folkevekst la press på matproduksjonen, og sild og poteter ble den nye hverdagskosten. Forløperne til potetene vi setter på middagsbordet ble først tatt i bruk av folket i Andesfjellene i dagens Peru og Bolivia for om lag 8 000 år siden.

Noen av de beste spisestedene og kokkene i landet kjenner Sigurd og hans fantastiske poteter. Sortene han bruker modnes til forskjellig tid og når du kjøper Gydas jordeple vil du finne forskjellige sorter etter høstetid. Uansett sort er dette små smakbomber som fortjener å være i fokus som egen rett eller som en sentral del av retten. Vi våger å påstå at poteter får en ny dimensjon i møte med Sigurds jordepler!

Poteter oppbevares mørkt, ved 4–8 ºC.

Gydas Jordepler er tilgjengelig i juni, juli, august, september, oktober.

Gårder i Sørøst som produserer Gydas Jordepler: .