Sesongkalender

Målselvnepe

Nepene har lange tradisjoner som norske matplanter, og før potetene kom hadde de stor ernæringsmessig betydning. Denne nepa kan spores tilbake til pomorhandelen med Russland på 1800-tallet, og gikk tidligere under navnet «russenepe». Det er noe så sjelden som en landsort som fortsatt dyrkes kommersielt og satses aktivt på. Landsorter er kulturplanter som gjennom dyrking og naturlig, bevisst seleksjon er tilpasset et geografisk område over lengre tid. Bøndene valgte ut frø fra de beste nepetypene og avlet videre på disse. Resultatet den dag i dag er en sterk og god delikatessenepe, som sikkert er sterkt medvirkende til at nepe blant annet kalles for «Nordnorsk eple». 

Den kan spises rå og som et eple, men trives også i kjøttsupper, stuing og lapskaus. Smaken er søt og nøtteaktig hos de første nepene, men blir skarpere med alderen.

Neper er fattige på energi, men rike på kostfiber. De har et høyt innhold av vitamin C, og det er en fin kilde til B-vitaminet folat.

Neper kan oppbevares noen dager i kjøleskap. Fjern bladverket og oppbevar nepene i plastpose eller plastboks. Legg den gjerne i vann med litt presset sitron hvis du ikke skal bruke den med en gang.

Målselvnepe er tilgjengelig i august, september, oktober, november.

Gårder i Sørøst som produserer Målselvnepe: .