Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette lurer dere på om gul kiwi

Vi har samlet de mest googlede spørsmålene om gul kiwi – finn svaret på alt du lurer på her!

Dette lurer dere på om gul kiwi

1. Er gul kiwi sunt? 

Ja, gul kiwi er sunt. Den har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber, og bidrar også med kalium og B-vitaminet folat. Både C-vitamin og folat er viktig for immunforsvaret og kalium bidrar blant annet til å opprettholde et normalt blodtrykk. Det anbefales å spise 5 porsjoner av frukt og grønt daglig, og den gule kiwien kan fint inngå som 1 av 5 om dagen.

2. Hvor mange kalorier er det i en gul kiwi? 

Det er ca. 34,5 kalorier i en gul kiwi. 100 gram kiwi inneholder ca. 50 kalorier og en kiwi veier i gjennomsnitt 69 gram. 

3. Hva smaker gul kiwi? 

Gul kiwi har en søt, tropisk smak som kan minne om en kombinasjon av frukter som mango, papaya og kokos. 

4. Er gul kiwi allergifremkallende? 

Alle kiwier, både grønne, gule og kiwibær, kan forårsake allergiske reaksjoner hos enkelte. Det er likevel mest vanlig å være allergisk mot den grønne varianten. Dette er fordi den inneholder mer actinidin enn den gule, som er et enzym. Actinidin, i kombinasjon med den grønne kiwiens syreinnhold, kan derfor bli litt for frisk i smaken for enkelte. Gul kiwi derimot, inneholder mindre actinidin, som gjør at den er mindre syrlig og oppleves som en mildere kiwi-variant.

5. Kan man spise skallet på gul kiwi? 

Ja, det kan man. Skallet er litt syrligere i smaken enn fruktkjøttet.  

6. Hva er forskjellen på gul og grønn kiwi? 

Kort fortalt er den gule kiwien søtere i smaken og har et gult fruktkjøtt. Den er også mer avlang i formen og har et spiselig skall. Den grønne kiwien har en friskere smak, grønt fruktkjøtt og en rundere form. Den har et hårete skall som gjerne ikke spises, men det er faktisk spiselig. Du kan se hele forklaringen på forskjellen mellom de to kiwi-variantene her.

7. Hva kan man lage med gul kiwi? 

Gul kiwi er veldig god å spise som den er, men passer også fint i smoothie, som sorbet eller i salater. Du kan se et utvalg oppskrifter med gul kiwi i hovedrollen under. 

8. Er gul kiwi farlig for hunder? 

Nei, hunder kan spise gul kiwi, men skallet kan bli litt vanskelig for hunden å fordøye – man burde derfor fjerne skallet før man gir gul kiwi til hunder. Vi anbefaler likevel å gi hunder mat som er tilpasset for firbente venner.

9. Hvor lenge holder gul kiwi? 

Gul og grønn kiwi har begge god holdbarhet når de er umodne, og oppbevares da kaldt og beskyttet mot luft. Moden kiwi har en holdbarhet på ca. en uke. 

10. Når er gul kiwi i sesong? 

Gul kiwi er i sesong fra månedsskiftet mai/juni og varer fram til årsskiftet.

Hvor får du kjøpt gul kiwi fra Cevita? 

Du får kjøpt gul kiwi fra Cevita hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.