Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hva er forskjellen på gul og grønn kiwi?

Ved første øyekast ser kanskje gul og grønn kiwi like ut, men det er faktisk flere forskjeller når det kommer til både smak og utseende.

Hva er forskjellen på gul og grønn kiwi?

Den grønne favoritten

Grønn kiwi er en veletablert favoritt her til lands, og spises som snacks, til frokost og i middagsretter hver dag. Den grønne kiwien har en frisk, søt og syrlig smak og en saftig konsistens. I utseende har den grønne kiwien en rund form, et brunt og hårete skall og et grønt fruktkjøtt med mye farge.

En gul utfordrer  

Den gule kiwien er derimot ganske ukjent her til lands, men er definitivt en variant det er verdt å prøve – den har nemlig en helt annerledes smak enn den grønne. Gul kiwi har en søt og tropisk smak som kan minne om en kombinasjon av frukter som mango, papaya og kokos. Med andre ord smaker den ganske så annerledes enn en grønn kiwi. Samtidig er den frisk og litt syrlig, men i mye mindre grad enn den grønne. I utseende er den gule kiwien mer avlang i formen, og har et brunt skall uten hår som er spiselig.

Visste du at?

Den grønne kiwien inneholder store mengder actinidin, som er et enzym. Actinidin, i kombinasjon med den grønne kiwiens syreinnhold, kan derfor bli litt for frisk i smaken for enkelte. Gul kiwi derimot, inneholder mindre actinidin, som gjør at den er mindre syrlig og oppleves som en mildere kiwi-variant.

Ulike, men fortsatt like

Til tross for sine forskjeller deler gul og grønn kiwi flere likhetstrekk – begge er søte, tropiske frukter som er rike på vitamin C, kostfiber, kalium og B-vitaminet folat. Både gul og grønn kiwi kan spises akkurat som de er, eller brukes i smoothie, salater og desserter. Kiwiene har god holdbarhet når de er umodne, og oppbevares da kaldt og beskyttet mot luft. Når de er modne har begge kiwiene en holdbarhet på ca. en uke. 

Hvor får du kjøpt gul og grønn kiwi fra Cevita?

Gul og grønn kiwi fra Cevita får du kun kjøpt hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.