Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette må du vite om høstens klementinsorter

Nå er høstens klementiner her og de er søte, saftige og skikkelig gode! Bli bedre kjent med Cevita-sortene Orri og Nadorcott.

Dette må du vite om høstens klementinsorter

Høstens klementinsorter, Orri og Nadorcott, er spesielt utvalgt til å bære Cevita-merket og det er ikke uten grunn! Begge sortene har en helt spesiell balanse mellom sødme, syrlighet og saftighet og dyrkes på sitrusplantasjer med optimale vekstforhold. Dette sikrer god smak og topp kvalitet gjennom hele sesongen.

Orri

Orri har raskt blitt en av de mest populære klementinsortene, grunnet sin unike, søte og friske smak og det saftige fruktkjøttet. Det glatte skallet er tynt, som gjør den lett å skrelle og dele. Sorten ble utviklet på 90-tallet, men det var først på 2000-tallet at den ble tilgjengelig for oss, og i dag dyrkes den i flere land. Akkurat nå i høst kommer den fra Sør-Afrika og Peru, hvor den vokser seg søt, saftig og solmoden under optimale klimaforhold.

Både Orri og Nadorcott er utrolig lettskrelte sorter.
Både Orri og Nadorcott er utrolig lettskrelte sorter.

Nadorcott

Nadorcott er søt og syrlig med god smaksdybde – en saftig og nydelig klementin. I likhet med Orri har den også et tynt skall som er lett å skrelle. Nadorcott ble oppdaget i Marokko på 80-tallet og kom i salg omtrent samtidig med Orri. Sorten har en dyp, oransje farge. Akkurat nå i høst kommer den fra Sør-Afrika og Peru.

Visste du at?

Sitrus får farge i temperaturer under 12 grader og er avhengig av kjølige netter for å få sin karakteristiske, oransje farge. I starten av sesongen har klementinene litt grønnskjær. Dette forsvinner oftest etterhvert som de modner, men dersom man skulle komme over en som er litt grønn i skallet, betyr det ingenting for smaken! All sitrus høstes nemlig modne på trærne, så litt grønnskjær betyr ikke at den er umoden. Smaken er like god som på de som er mer gule og oransje utenpå.

Mandariner eller klementiner?  

Botanisk sett er både Orri og Nadorcott faktisk mandariner, men vi omtaler dem som klementiner fordi de har så mange av de egenskapene klementiner er kjent for.

Lurer du på hva som er forskjellen på klementiner og mandariner? Se her.

Et tips fra klementindyrkerne er å presse egen juice av klementinene – den blir utrolig søt og frisk i smaken.
Et tips fra klementindyrkerne er å presse egen juice av klementinene – den blir utrolig søt og frisk i smaken.

Orri og Nadarcott er kalorifattige frukter, men er samtidig fulle av kostfiber. De er også rike på vitamin C.

Klementiner merket med Cevita er nøye utvalgt for å sikre at de er ekstra gode og saftige. Det er kun de beste klementindyrkerne fra utvalgte land, områder og produsenter som får levere Cevita. Med erfaring og kjærlighet dyrker de fram verdens kanskje beste klementiner.

Visste du at?

Å dyrke frem nye klementin- eller mandarinsorter tar ofte lang tid, gjerne flere tiår.

Prøv noe nytt med klementiner 

Nå i høst plukkes Cevita Orri og Nadorcott i Sør-Afrika og Peru. Du finner de i butikken og får kjøpt de hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.