Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Klementin eller mandarin?

Det er fortsatt stor forvirring rundt de populære sitrusfruktene klementin og mandarin. Hvilken spiser vi egentlig? Og hva er forskjellen på de to sortene?

Klementin eller mandarin?

Mer ulike før

Det var definitivt lettere å skille mellom klementiner og mandariner før. Da var mandarinene ofte syrlige i smaken, hadde mange steiner og var vanskelig å skrelle. Klementinene var da et mer naturlig valg for mange, da de hadde en søtere smak, et fruktkjøtt som var omtrent steinfritt og et skall som var enkelt å skrelle. Dette var grunnen til at mandarinene forsvant fra norske butikkhyller i over 25 år, og det var utelukkende klementiner vi spiste.

Comeback

Da mandarinene kom tilbake på markedet for noen år siden var det nyutviklede sorter som gjaldt. Disse sortene lignet mer på klementinene og hadde fått nye egenskaper, som en søtere smak og et tynnere skall som var enklere å skrelle.

Likere nå, men fortsatt små forskjeller

Klementiner og mandariner har blitt veldig like i både smak og utseende de siste årene. Begge sortene er små, oransje situsfrukter med relativt tynt skall. Klementinen er litt søtere og mildere i smaken, mens mandarinen har en noe kraftigere aroma. Begge variantene har enten få eller ingen steiner, og er både søte, saftige og gode!

Så hvilke spiser vi?

Det korte svaret er begge deler, men det er klementiner vi spiser mest av, rett og slett fordi klementinsesongen er lengre enn mandarinsesongen. Du finner mandariner i butikken på vinteren og sensommeren, men resten av året er det klementiner du får kjøpt.

Lurer du på hvilken klementin- eller mandarinsort du spiser nå? Ta en kikk på vår sesongkalender.

Du får kjøpt klementiner og mandariner fra Cevita hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.