Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hva er forskjellen på klementiner og mandariner?

Klementin eller mandarin – hva er forskjellen? Og hvilken spiser vi? Svaret på det klassiske spørsmålet var lenge enkelt, men slik er det ikke lenger. Realiteten er at mandariner ikke har vært tilgjengelig i Norge på nesten 25 år, inntil få år siden. Likevel er det stor forvirring rundt de to sortene. Hver andre nordmann tror fortsatt at klementiner er mandariner.

Hva er forskjellen på klementiner og mandariner?

Et comeback til besvær

For noen år siden kom mandarinen tilbake på markedet, etter flere års sortsutvikling der flere nye sorter ble dyrket frem. De nye mandarinene ble dyrket frem og har klementinenes egenskaper, som å være ekstra søte i smaken og lette å skrelle. De nye sortene forlenget sesongene både på den nordlige og sydlige halvkule, og gjorde at den friske sitrusfrukten ble tilgjengelig året rundt. 

Juleklementinen

Hvert år importeres det rundt 30.000 tonn med klementiner og mandariner til Norge, og halvparten av dette spises i førjulstiden. Hittil har det vært på denne tiden vi har hatt de beste og søteste klementinene. De heter Clemenules og er i sesong fra november til januar. De siste årene har det heldigvis kommet nye, spennende sorter som gir oss smaken av juleklementinene også på vinteren og sensommeren. Da får du sortene Orri og Nadorcott, som er minst like gode som juleklementinene.

Les også: Sesongkalender klementin og mandarin

Likere enn man tror

Det var lettere å skille mellom klementiner og mandariner før. Klementiner og mandariner er etter hvert to veldig like sorter, begge er som regel steinfrie og lette å skrelle. Klementinen er søtere og mildere, mens mandarinen har en noe kraftigere aroma enn klementinen. Før i tiden var mandarinene ofte syrlige, fulle av stein og vanskelige å skrelle. De nye sortene derimot er søte og friske og de er lette å skrelle. Disse sortene har få eller ingen steiner. Klementiner har som regel ikke steiner, men det kan likevel skje på grunn av krysspollinering. Det vil si at en bie med pollen fra for eksempel et sitrontre lander “feil” og bestøver en klementinblomst.

Klementinen regjerer fortsatt

Mandariner finnes i norske butikker, både på vinteren og på sensommeren. Resten av året er det klementiner du får kjøpt i butikken. Det betyr at du som regel spiser klementiner, men også tidvis mandariner. Majoriteten av de små, oransje sitrusfruktene vi finner i butikken er klementiner, som da betyr at klementiner fortsatt regjerer i norske butikker. Hvis du enda ikke har prøvd klementiner og mandariner utenfor julesesongen, anbefaler vi deg å prøve. Du kommer til å bli positivt overrasket over hvor gode disse sitrusfruktene er – i alle sesonger.

Hvor får jeg kjøpt klementiner og mandariner fra Cevita? 

Klementiner og mandariner fra Cevita plukker du hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob's og KIWI.