Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Riiber før sesongstart: – Selvtilliten begynner å komme på plass

Eat Move Sleep-ambassadør Jarl Magnus Riiber har i flere år vært verdens suverent beste kombinertutøver. De fire siste sesongene har det knapt blitt gått et renn uten nordmannen øverst på seierspallen. Nå avslører Riiber at sommerens oppkjøring har bydd på enkelte utfordringer.

Riiber før sesongstart: – Selvtilliten begynner å komme på plass

– Det startet tidlig med at jeg fikk influensa, så var jeg uheldig og fikk skulderen ute av ledd, før det hele toppet seg med en prolaps i ryggen. Jeg har kjent på det gjennom hele sommeren. Jeg har ikke helt kontroll på ryggen, men klarer å holde den i sjakk, forteller Riiber om ryggplagene som har holdt han utenfor konkurranse i sommer.

Prolapsen har gjort at nordmannen har måtte ta grep i treningshverdagen. Mye av suksessoppskriften fra tidligere sesonger har måtte vike. Styrketrening og knebøy med tunge vekter er kuttet helt ut. Nå er det fokus på vedlikehold og kjernemuskulatur med øvelser basert på egen kroppsvekt som gjelder.

– De alternative øvelsene og metodene gjør at jeg klarer å holde kontroll på ryggen, men den vil sannsynligvis prege meg karrieren ut. Det er en del av toppidretten. Men det vil fremover bli viktigere for meg å begrense meg selv. Biter jeg over for mye, vil den sette meg ute av spill, forteller Riiber, før han fortsetter;

– Men de nye øvelsene har funket overraskende bra. Jeg har fått trent godt, helt uten avbrekk, i fire-fem uker. Det gjør at jeg kjenner at selvtilliten begynner å komme på plass.

Mener formen er god før sesongstarten

For til tross for ryggplagene er Riiber igjen storfavoritt når sesongen åpner i finske Ruka til helgen. Nordmannen som forrige sesong vant hele 14 av 21 verdenscuprenn mener han er godt i rute før det hele braker løs.

– De siste testene jeg har tatt før sesongstart har gitt veldig gode resultater, så jeg får bare stole på at de gir et riktig bilde av jobben som er gjort. Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake på snø.

Så du kjenner at storformen er i anmarsj til sesongstart?

– Det kan nok være at jeg trenger et par renn for å komme helt tilbake i modus igjen, men jeg vet at det noe i meg som kicker inn så fort jeg får startnummer på brystet. Jeg håper instinktet våkner allerede i Ruka. De siste sesongene har det blitt mange seiere og gode resultater. Så får vi håpe at jeg ikke har mistet det helt, sier fjorårets verdenscupvinner med glimt i øyet.

­– Hold et øye med Jens

I Riibers fravær under rennene i sommer, er det andre som har benyttet anledningen til å ta steget øverst på seierspallen. En av disse er lagkamerat på landslaget, Jens Lurås Oftebro. Nå mener Riiber at Jardar-løperen kan bli en å se opp for i vinter.

­– Jens har sett veldig bra ut i sommer. Han vant det ene Grand Prix-rennet han stilte på, i tillegg stakk han av med seieren i sommer-NM. Han er en man må passe seg for kommende sesong, forteller mannen som har vært kombinertkonge de siste sesongene.

Er det noe spesielt hvor du ser at Oftebro har blitt bedre siden forrige sesong?

– Av det jeg har sett, så har han virkelig tatt tak i hoppingen sin i sommer. Det er det som har vært Jens sin lille svakhet tidligere sesonger. Han er på et tidspunkt i karrieren hvor det er mulig å ta store steg på kort tid. Jens er allerede meget tøff å bryne seg på i langrennssporet, og får han et bedre utgangspunkt etter hopprennet, blir han farlig i vinter.

Hvor bra tror du han kan gjøre det?

– Jens er ung, men begynner samtidig å få bra med rutine. Det er vanskelig å si hvor bra han kan gjøre det, men han virker fryktelig sulten på å vinne renn. Jeg tror han kan overraske og gjøre det bedre enn mange forventer til vinteren.