Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bli med å feire “sleep”

Tema for årets søvndag er kvalitetssøvn, et sunt sinn og en lykkelig verden.

Bli med å feire “sleep”

18.mars er den internasjonale søvndagen, som arrangeres av World Association of Sleep Medicine (WASM). Dagen feirer søvnen, og ser på utfordringer og problemer søvnmangel kan skape for samfunnet. Det synes vi i Eat Move Sleep er kjempeviktig!

Vår ambassadør Caroline Graham Hansen forklarer det enkelt: “Nok søvn gir overskudd”. Overskudd til å orke livets opp– og nedturer, eller til å nå mål i hverdagen. For Hansen betyr søvn bedre treninger og flere seiere på banen, for andre gir det energi til skole, foodprepping eller å være med venner.

Uansett hva du trenger energi til, er søvn viktig for deg.

Hvorfor sove?

Hver gang du lar kroppen hvile reparerer den seg selv. Det er bra for både den psykiske og den fysiske helsen din. God søvn gjør underverker for hukommelsen, konsentrasjonen og humøret, samtidig som søvn gir oss energi. Som idrettsutøver er søvn spesielt viktig, fordi det gir bedre treningsutbytte.

Hvor mye søvn er nok? 

I Norge følger vi søvn-råd fra National Sleep Foundation. De sier følgende: “Skolebarn opp til 13 år bør sove mellom 9-13 timer. Tenåringer mellom 14 og 17 år trenger 8-10 timer på øyet, mens voksne trenger mellom 7 og 9 timer søvn.”

Det er likevel viktig å huske at søvnbehovet varierer fra person til person. Noen trenger mer søvn, andre mindre. Husk at søvnkvaliteten er vel så viktig som antall timer på øyet.

 

Søvntips til idrettsutøveren, trenere og foreldre

Tips

1.

Søvnen blir aller best når du står opp og legger deg til omtrent samme tid hver dag.

2.

Prøv å være ute i dagslys i løpet av dagen. Lyset bidrar til å regulere døgnrytmen din, og kroppens utskillelse av søvnhormonet melatonin. 

3.

Legg alltid bort mobilden i god tid før du skal sove. 

4.

Hvor dyp søvnen din er, blir i stor grad bestemt av hvor lenge du har vært våken. Søvnbevhovet øker for hver time du er våken. 

5.

Mobilen og iPad skal ligge i baggen under trening. Oppfordre foreldre til å la mobilen ligge i lomma mens de ser på trening eller kamp.