Mynte
Mynte kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. Dette er en svært så brukervennlig krydderplante som bør være fast inventar på ethvert kjøkken. Den særegne smaken passer ikke bare ypperlig i matlaging, men også i drikke.
Bruk
Mynte er en av de få urtene som bør brukes litt forsiktig, men de fleste bruker for lite også av denne urten. Denne urten kan brukes i desserter, til pynt og som smakstilsetter – men den passer også godt sammen med kylling, svine- og kalvekjøtt. Mynte er helt utmerket til lam, enten i marinade eller i sauser.
Smak
Mynte har kraftig aromatisk duft og mye smak.
Tilberedning
Bladene kan brukes hele som pynt, eller finhakket som smakstilsetning. Bruker du friske urter i matlaging bør disse tilsettes mot slutten av varmebehandlingen.
Dyrkes i
Oppbevaring
Mynte holder seg lenge i potte, men den må ha mye lys og vann.
Næringsinnhold
Om du bruker mye mynte, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.
Ernæring Verdi
Energi kJ 293 kJ
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Energi kcal 70 kcal
Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.
Fett 0,9 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.
Hvorav mettede fettsyrer 0,2 g
Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.
Karbohydrater 14,6 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.
Protein 3,8 g
Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.
Salt 0 g
Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!
Sesong
Norsk sesong: desember, januar, februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september, oktober, november
Samlet sesong: Frisk mynte i potte finnes året rundt både av norsk og importert opprinnelse.