Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sellerirot

Vår økologiske sellerirot er akkurat like knudrete som den skal være, med et sprøtt og hvitt fruktkjøtt. Den dyrkes fram i et næringsrikt jordsmonn, for en aromatisk duft av sødme og skarphet.

Sellerirot
Bruk

Roten kan stekes, eller kokes i suppe for eksempel. Det er også godt å mose kokt sellerirot til puré. Prøv også å steke den i tynne skiver, som grønnsakschips. Selleriroten kan også rives på et rivjern og brukes i råkostsalat.

 

 

Smak

Den knudrete økologiske knollen har et sprøtt og hvitt fruktkjøtt, som er rikt på eteriske oljer. Den er kjent for en aromatisk duft, som er søt og skarp. 

Tilberedning

Skjær av toppen og skrell selleriroten med en rotskreller. Den grønne toppen gir god smak i kraft, og bladene kan brukes i gryteretter eller supper. Skjær selleriroten i skiver eller terninger, etter eget ønske. 

Dyrkes i
Oppbevaring

Sellerirot oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 grader, gjerne i plastpose eller plastboks. Lagret mørkt og kjølig kan selleriroten holde i mange måneder. Bunterot, med gress, bør ikke lagres mer enn en uke.

Næringsinnhold

Selleriroten er kalorifattig, men rik på kostfiber. Den er også rik på B-vitaminet folat, og en kilde til vitamin C, kalium og sporstoffet kobber.

Ernæring Verdi

Energi kJ 97 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 24 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 0,3 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 0,1 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 0,8 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Kostfiber 6 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 1,4 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 0,1 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Kalium (K) 409 mg (20% *)

Kalium bidrar til nervesystemets og musklenes normale funksjon, det bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk også. Altså: Kalium er "motvekten" til natrium i kroppen når det gjelder blodtrykksregulering. Kaliumsalt er med på å holde blodtrykket normalt, mens for mye natrium kan øke det.

Sesong

Norsk sesong: august, september, oktober, november, desember, januar, februar

Her dyrker vi