Denne åkeren er full av poteter | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Denne åkeren er full av poteter

I et av Norges største potetdistrikt finnes det en potetåker med – hold deg fast – 7 millioner poteter!

Langs Glåma i Innlandet fylke ligger det frodige jordbrukslandskapet Solør. Området er først og fremst kjent for sine gigantiske åkere og mange poteter.  

– Jeg elsker poteter! Både potetspising og potetdyrking går mange generasjoner tilbake i min familie, sier potetbonde og selverklært potetentusiast Thore Sigurd Woll.

Han bor på den gamle familiegården, Svingøre gård, i Grue kommune og har hele 290 dekar med poteter. Det tilsvarer nesten 40 fotballbaner med deilig, smakfulle poteter. 

På en av de enorme potetåkrene bugner det av halv meter høye, grønne potetplanter.  

– Under hver eneste potetplante ligger det massevis av poteter! Gjerne 12 stykker! Bare i denne åkeren er det ca. 7 millioner poteter.  

Historisk potetåker 

Her, i dette velrennomerte potetlandskapet, har det vært poteter langt tilbake i tid. Svingøre gård ble gravd opp allerede på 1300-tallet.  

– Når en potetåker først har blitt en potetåker, så kan den være potetåker i hundrevis av år.  

 – Hundrevis av år!? 

 – Ja, så lenge man tar vare på jorda og ikke dyrker poteter der hvert år. 

Den potetelskende potetbonden forteller at høy kvalitet på jorda er hemmeligheten bak gode poteter. Vekstskifte er alfa omega. Derfor blir det to år med korn og et år med poteter.   

– Det gjøres for å spare jorda og sørge for at den inneholder de riktige næringsstoffene som poteten er avhengig av.  

Det er uvisst nøyaktig når den første poteten ble satt i jorda her på Svingøre, men Thore Sigurd kan fortelle at akkurat denne potetåkeren har vært potetåker helt siden tidlig på 1900-tallet.  

Ta en potet 

Thore Sigurd trekker opp en potetplante med rota og graver frem en dunge med ferdig dyrkede potetknoller. Det lukter jord og poteter. 

– Her har jeg både Asterix- og Beate-poteter. Det er to ypperlige potetsorter som egner seg til utrolig mange forskjellige retter. Du kan til og med ha de på pizza. Åh, det er godt!  

Potetbonden mener de norske potetene både er pene å se på, og suverene i både smak og kvalitet.  

– Vi har ekstremt gode forhold for å dyrke poteter, noe som gjør at vi får utrolig gode og smaksrike poteter. I tillegg har vi en kvalitetssikring av matproduksjon i Norge som gjør at maten vi spiser er trygg. Også er den jo miljøriktig da.  

Oppskrift med poteter 

Asterix-poteten har rødt skall og lysegult kjøtt. Den egner seg ypperlig til koking, steking og som topping på pizza. Kok poteten med skallet på for å ta vare på næringsstoffene som sitter rett under skallet.  

Beate-poteten er viktig og vanlig i potetverden. Den er uhyre populær og anvendelig. Det er en høst- og vinterpotet med fast konsistens.  

 

Oppskrift på Asterixpotet:  

https://www.bama.no/oppskrifter/asterix-margarita/ 

https://www.bama.no/oppskrifter/hvit-pizza-asterix/ 

 

Oppskrift på beatepotet:  

https://www.bama.no/oppskrifter/beate-hasselback/ 

https://www.bama.no/oppskrifter/bakte-beate-med-kryddersmor/ 

 

Norske poteter i sesong:  

https://www.bama.no/sesongkalender/produkter/beate/ 

https://www.bama.no/sesongkalender/produkter/asterix/