Kampen om nypoteten | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kampen om nypoteten

Stemningen var til å ta og føle på da årets potetoppgjør ble avgjort i åkeren.

Det er i midten av juni og nypotetsesongen er i gang for fullt. I den lille bygda Reddal i Grimstad pakkes det nypoteter for harde livet. Her ble de første nypotetene tatt opp allerede 16. mai i år.

– Jeg tror vinnersjansene våre er særdeles gode i år, sier den lokale bonden Knut Salve Lunden som har drevet med nypoteter siden midten av 80-tallet.

Så lenge det har fantes poteter i Norge har det vært en storstilt konkurranse om å høste årets første nypotet. Omslynget av gresskledde åser ligger Reddal ideelt til for potetdyrking, dermed er de storfavoritter i årets oppgjør.

Likevel er det én potetbonde som har vist seg ytterst vanskelig å slå.

– Helge Todnem, sier Lunden alvorlig og ser utover åkeren som bugner av grønne potetplanter.

Den bitre striden

Helge Todnem etablerte seg som den suverene vinneren av nypotetkappløpet på 80-tallet. I 15 år stod nypotetbonden i Randaberg på Vestlandet som den ubestridte lederen i nypotetmiljøet. Så skjedde det noe.

I 2007 bestemte bøndene i Grimstad seg for å ta opp kampen mot nypotetkollegaen i vest.

– Vi bestemte oss for å slå han. Det var på tide, sier Lunden.

Det året sjekket de værmeldingen religiøst, de gikk nattevakt i åkeren og pakket potetene varsomt inn med duk så de ikke skulle fryse.

– Man er i stor grad prisgitt de naturlige forholdene i åkeren, men det er alltid noe man kan gjøre for å være tidlig ute, forklarer han.

Og vinne gjorde de.

I 2007 måtte altså de regjerende nypotetbøndene, Helge Todnem og sønnen Torleif, se seg slått av utfordrerne fra Grimstad. Siden den gang har de to rivalene ligget i en hardnakket konkurranse om å høste årets første nypotet.

Neste generasjon nypotetbønder

Sammen med Knut Salve Lunden står en representant for neste generasjon nypotetbonde i Grimstad, Kristian Lauvland. Han vil etter hvert ta over driften til Kristen Udjus, en av potetlegenden som var med å slå Todnem familien tilbake i 2007.

– Å dyrke nypoteter handler jo først og fremst om å vinne over Todnem-slekta. Sånn vil det alltid være, sier Lauvland.

Også sønnen av Helge Todnem i Randaberg, Torleif Todnem, har i stor grad tatt over driften av potetåkeren. Dermed er neste generasjon nypotetkonkurrenter etablert.

– Vi begynte med nypoteter kun for å vinne konkurransen. Vi har bare et halvt mål med dyrket mark, men det ligger lunt til nede ved havet noe som gjør at vi alltid er tidlig ute, sier Torleif Todnem over telefon. Også han er spent på resultatet i årets kappløp.

2 generasjons nypotetbonde Torleif Todnem på nypotetjordet i Randaberg. Andregenerasjons nypotetbonde Torleif Todnem på nypotetjordet i Randaberg.

Og vinneren er ...

Sannhetens time har kommet. Det er på tide å finne ut om grimstadbøndenes høstedato 16. mai var tidlig nok for å slå erkerivalen og nypotet-kollega Helge Todnem.

– Jeg kjenner han, så jeg kan jo bare ringe og spørre, sier Lunden og tar opp telefonen.

Sola står høyt over åkeren. Kun lyden av vannspredere kan høres i det fjerne. Det lukter av jord og poteter.

– Hallo? Er det Helge? Når tok du opp de første nypotetene i år?

Det lyttes intenst. Alle holder pusten.

– Hva er det du sier? 15. mai!

Knærne svikter lett. Kun én dag skilte de to bøndene i år! Kristian Lauvland sparker i jorda. Det ble altså en knepen seier til nypotetbonden i Randaberg.

Hva føler du nå?

– Det er jo ergerlig, men av og til handler det om marginer. Vi får legge oss i hardtreningen inn mot neste sesong. Vi har fremdeles noen triks i ermet som vi ikke har brukt enda, sier Lunden og smiler lurt.

Agurknytt presiserer at ingen nypoteter ble skadet under konkurransen mellom bøndene.

Tomat er også i sesong!