Lykkelige gulrøtter smaker best! | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Lykkelige gulrøtter smaker best!

Visste du at gulrøtter føler stress? En gulrot som har det godt, smaker godt.

Grønnsaker er som mennesker – de har ulik personlighet. Noen er tøffe og robuste, andre er følsomme og nervøse.

Forskning har vist at gulrøtter er av den sensitive sorten, og er vare for påvirkning fra den ytre verden. Gjennom å studere gulrotens indre liv har forskere oppdaget at gulrøtter opplever stress - til og med etter høsting.

En studie gjennomført av Matforsk gjemte en spesialdesignet, elektronisk gummigulrot blant gulrøttene som ble fraktet til butikkene. Den falske gulroten målte graden av stress ved å registrere mengde og intensitet i støtene som gulrøttene ble utsatt for.

Resultatet var knasende klart: Jo flere og kraftigere støt gulrøttene ble utsatt for, jo dårligere ble smaken. Grunnen til dette, er at gulrøtter skiller ut plantehormonet etylen som gir en bitter smak - også etter at den er dratt opp av jorda.

Skånsom behandling

Dette betyr at måten du behandler gulroten på i hjemme og i grønnsaksskuffen, har alt å si for hva du får igjen.

Godt gulrotvett er med andre ord alfa omega for smak og (gulrot)behag. Vil du ha en saftige og søt gulrot må du behandle den skånsomt. Ikke slå den. Legg den alltid varsomt ned i grønnsakshylla.

Den høysensitive gulroten trives best i kjøleskapet. Husk at den lever etter at den har kommet opp av jorda, så pass på at den får puste. La derfor en bunt med gulrøtter ligge i emballasjen eller lett innpakket, for å holde på luftfuktigheten.

Gulrotens fiende

Som enhver sart sjel har også gulroten sine naturlige fiender i frukt og grønt-avdelingen. «Sprøtt!» tenker du kanskje, men det er ikke sprøere enn en gulrot, vel?

Vi velger selvfølgelig å tro at ingen frukter har ondsinnede hensikter, men enkelte frukter, som for eksempel epler, skiller ut etylengass når de modnes. Ligger gulrøtter sammen med epler blir gulrøttene stresset. Hold de for derfor adskilt!

Skrell bort stresset til gulroten

Skulle du mot formodning være uheldig å såre en gulrot. Ikke nødvendigvis med ord, men med en kniv eller en spiss benkeplate, kan du skrelle bort den stygge skaden og på den måten forhindre spredning av stress.

Det er nemlig den sårede delen av gulroten som er roten til alt vondt. Skrell vekk stresset og nyt en søt og frisk gulrot!

Tenk så flott hvis vi kunne skrellet bort stresset på folk også? ... Nei, vent, kanskje ikke.

Så lenge du tar gulrotens følelser på alvor, vil du alltid kunne få en smakfull gulrot-opplevelse, enten til middag eller som snacks!

Nå er altså de norske gulrøttene i sesong.