Slik blir sommerværet i salatåkeren | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik blir sommerværet i salatåkeren

Det ser ut til å bli en knallsommer for hjertesalaten! Både regn og sol treffer åkeren gjennom hele juni, skal vi tro meteorologene.

I år er det mange nordmenn som legger ut på Norgesferie. Derfor lurer alle på én ting: Hvordan blir egentlig sommerværet for den smakfulle hjertesalaten?  

– Det er vanskelig å spå sesongvær i Norge på grunn av hvor vi befinner oss i verden, forklarer vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk Institutt. 

De internasjonale sesongvarslene peker likevel i retning av en såkalt normalsommer for salat-Norge, men med mulighet for litt høyere temperaturer i åkeren. Det lover godt for årets grillede hjertesalat med urtedressing.

– Sesongvarslene tyder på at gjennomsnittstemperaturer og fuktighet vil være omtrent som de har vært de siste 20 årene, men med lokale variasjoner, sier han.  

Går mot bedre tider i åkeren 

Karl Martin Viken er grønnsaksbonde på Frosta i Trøndelag. Han forteller at starten av våren var vel kjølig, og gleder seg over nyhetene om at temperaturene tar seg opp fra midten av juni. 

– Hjertesalaten er en salat som står ute hele sesongen. Den er avhengig av gode værforhold for å trives og vokse. Optimalt sett skal den ha stabile temperaturer og ikke for mye regn, sier Viken. 

Han produserer hele 700.000 hjertesalathoder i året, i tillegg til både grønnkål, crispisalat, krydderurter, fennikel, romanosalat og vårløk.  

– Nå begynner det å bli ordentlig grønt her ute. De første hjertesalatene er normalt ferdig rundt 25. mai, men i år er vi litt senere ute. Det betyr bare at salaten står i fare for å bli ekstra god, sier han. 

Norsk hjertesalat smaker mest 

På grunn av at Norges geografiske plassering så langt nord, har vi ypperlige forhold til å dyrke hjertesalat gjennom sommersesongen. 

– Her blir sommerdøgnene lange samtidig som det ikke blir for varmt heller. Et høyt antall soltimer sammen med relativt lang veksttid, gjør at den norske hjertesalaten smaker mer enn hjertesalat fra andre steder, sier Viken. 

Det ser med andre ord ut til å bli en særdeles god sesong for å høste smaksrik hjertesalat denne sommeren.  

Norsk hjertesalat er i sesong fra mai til midten av oktober.