Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

DIY med Cevita

Har du fått en flekk på favorittgenseren og har noen blåbær liggende? Da kan du gjøre som en av følgerne våre og lage deg en sommerlig batikkgenser med noen enkle steg.

DIY med Cevita

For en liten stund tilbake fikk vi et tips fra en av følgerne våre som vi synes var skikkelig smart, og som vi gjerne ville dele med andre blåbær-entusiaster der ute.  Vi i Cevita foretrekker jo selvsagt at våre søte og gode blåbær blir spist, men noen ganger hender det at man glemmer varer i kjøleskapet. Da er det heldigvis mulig å bruke blåbærene til å lage noe helt nytt og morsomt! 

Så her kommer en liten oppskrift på hvordan du kan lage deg en hjemmelaget batikkgenser med et beger blåbær. Andre frukt og bær som også kan brukes er blant annet bringebær, bjørnebær eller druer. 

Du trenger: 

- En gammel genser (eller eller et annet klesplagg du vil freshe opp) 
- Et beger blåbær 
- Havsalt 
- Strikker 

Slik gjør du:

1. Kok opp vann

Kok opp en stor kjele vann (1,5 liter) og tilsett noen store spiseskjeer med havsalt. Skru ned varmen til det laveste, og legg genseren oppi. La den ligge i en halvtime og rør rundt av og til. 

2. Mos og kok bær 

Mens genseren koker moser du et beger med blåbær. Jo eldre blåbærene er, jo lettere blir de å mose. Ta genseren ut fra kjelen og la den dryppe av seg. Finn frem et par strikker, og bind den sammen på ulike steder. Tilsett de moste bærene i kjelen med vannet og la blandingen småkoke i en time. 

3. Sil av

Sil av blåbærvannet i en ny kjele (eller bøtte) og legg genseren oppi, vend av og til.  

4. Vent og se 

La genseren ligge i kjelen til neste dag. Skyll så av blåbærvannet og heng genseren til tørk.

Noen råd til bevaring av farge

Naturlig farge fra bær og frukt kan ha en tendens til å bli svakere med hver vask, og det kan bli aktuelt å gjenta prosessen om fargen forsvinner. Bruk gjerne et mildt vaskemiddel, og ikke la plaggene tørke i solen, da sollys kan få naturlig farge til å falme fortere. 

Tips!

Plagg som er laget av organisk bomull eller lin får oftere en dypere farge enn prosesserte fibre som viskose – de reneste fibrene holder best på farge.