Hvilken tomat er du? | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hvilken tomat er du?

Noen er store, noen er små, andre er søte eller passer best rå. Hvilken tomat passer for deg? Ta testen nederst i artikkelen og få svar.

Den høyt elskede frukten, som mange tror er en grønnsak, kommer i flere kule farger og ulike fasonger. Tomatfamilien har mange ansikter eller typer, om du vil, og kom til Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Det finnes en tomat til enhver anledning (nesten).

Gullepler

Når du tenker på tomater, tenker du kanskje først og fremst på runde tomater. De har ofte god størrelse, frisk rød farge og italienerne kaller dem gjerne «pomodoros» – gullepler. Det er ikke uten grunn. De tøffe tomatene står virkelig til gull når det kommer til smak – milde, aromatiske og tydelig syrlige. I tillegg kan de brukes til «alt».

Her har du snackstomaten

Små perler eller lekkert smågodt – miniplommetomaten er skikkelig snacks. Tomattypen finnes også i flere stilige farger, og kan være både rød, oransje, gul eller nesten sort. I tillegg er den ganske så lekker. Når det heller ikke står på den søte og syrlige smaken, kan det nesten ikke bli bedre. Miniplommetomaten kan brukes på bruschetta eller i salat. Den er også veldig god helstekt eller som søtt tilskudd i woken din.

Folkefavoritten

Cherrytomaten er en kjent og kjær favoritt for mange, og ofte fast gjest i grønnsaksskuffen. Også denne kommer i rocka fargekombinasjoner – fra irrende rød, til knallgul eller oransje, og ikke minst svart. Denne tomattypen har en kraftig smak, i tillegg til å være både søt og aromatisk. Cherrytomaten kan varmebehandles eller spises rå.

Noen skikkelige søtnoser

Klasetomatene er aldri alene. De selges, som navnet sier, med kvisten på og i samlet flokk. Klasetomatene er mer sødmefylte og aromatiske enn mange andre tomater, nettopp på grunn av den magiske kvisten. De er perfekte i salat, bakt, grillet eller på brødskiva di.

Ta den store tomattesten i vår tomatomat