Kinakålen gjør comeback | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kinakålen gjør comeback

Vi misforstod kinakålen fullstendig på 90-tallet. Nå er den tilbake, men denne gangen i ny og smaksrik drakt. 

Hvem kan vel glemme kinakål med boksmais og Thousand Island-dressing? 90-tallet er kjent som tiåret da kinakål var salat, og salat var kinakål. Så forsvant den. 

90-tallet var over og vi kuttet ut både kinakålen, racletten, fonduen og overforbruket av kruspersille. Den knasende kålen havnet i unåde og har siden den gang vært gjenstand for latterliggjøring. Hva var det som gikk galt?  

Den misforståtte kinakålen 

Med sine friske, grønne blader ble kinakålen tidlig ansett som en bladsalat. I en ny gjennomgang av navnet «kinakål» kommer det frem at kinakål faktisk er en KÅL, ikke en salat!

Dermed egner den seg svært godt til både koking, damping, steking og grilling! Og for all del, den kan fint brukes i salater også.  

Luksusmat med kinakål  

Skjær 5 mm av stilken og legg kålen i kaldt vann i noen minutter. Tørk og skjær kinakålen med en stor kniv i halvdeler eller i båter. Legg den over i en kjele med lettsaltet vann godt med smør. Kok den til den er nesten mør og server som tilbehør til enten kjøtt- eller fiskeretter. 

Kinakål

Dersom du vil teste kinakål i wok, eller lignende retter i stekepanne, kan du skjære eller raspe kinakålen i lange tynne strimler. Kålen trenger kun noen minutter i panna før den er ferdig. Overkokt kinakål mister mye smak og blir vassen.  

Koreansk mat med kinakål 

Det koreanske kjøkkenet er kjent for sine mange spennende smaker og grønnsaksrike retter. I en rekke koreanske side-retter og tilbehør spiller kinakålen en sentral rolle. 

Du har kanskje hørt om den koreanske nasjonalretten Kimchi? Denne fermenterte kålretten serveres til nesten all koreansk mat og kjennetegnes ved sin sterke, syrlige og salte smak. Kimchi lages ved å legge kinakål og andre grønnsaker i en saltlake i romtemperatur, for deretter å sette den i kjøleskapet. Prøv deg på kimchi til neste middagsrett. Retten kan også nytes alene.

Test også ut andre koreanske oppskrifter med kinakål, som denne Steamed buns med sopp og sursøte grønnsaker.  

Kinakålen er nå i sesong.