Slik har du aldri sett norske rotgrønnsaker før | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik har du aldri sett norske rotgrønnsaker før

La oss få presentere rotgrønnsakenes hemmeligheter og dine nye favorittoppskrifter!

De er proppfulle av smak og næringsstoffer. Likevel er det noen som ser på rotgrønnsakene som grønnsakshagens grå mus, bare fordi de får briljere i tradisjonsrike supper og stapper. Så derfor, la oss få presentere rotgrønnsakenes hemmeligheter. Finn frem skrelleren (eller bruk en ostehøvel) og ta persilleroten, beten, selleriroten og poteten til nye høyder.  

Forføreriske beter 

Se på betene da – maken til lekre farger. Forførerisk rosa, gul og klassisk hvit – vips så blir den kjipe middagen din spennende. Inviter betene med på grønnsaksfest i ovnen, og bak dem møre. En knallrosa rødbetpuré er heller ikke å forakte (og fargen er dønn naturlig). Og hvis du elsker å mikse gammelt med nytt, kan du sylte betene og servere dem sammen sommerens fancy grillretter eller kaldmat, om du vil.

Test rødbetepuré eller syltede beter

Rødbeter er i sesong.

Gule beter er i sesong.

Fargerikt fyll i fredagstacoen

Sikler du etter en frisk og fristende fredagstaco? Den er nærmest blitt Norges nasjonalrett, og vi utfordrer deg til å fylle tacoen med noe fargerikt neste gang. Søtpoteter, gulrøtter, sellerirot, kålrot, jordskokk, pastinakk, potet og beter er toppers som tacofyll. Skrell, kutt og skjær grønnsakene i biter og bak dem i ovnen eller gi dem en svingom i pannen. Vær så god – kjøttfri og kjempegod fredagskos. 

Potet er nå i sesong. 

Roten til alt godt  

Blek gulrot eller en søt, liten pastinakk? Ingen av delene! Si hei og velkommen til persilleroten – en av de mest allsidige rotgrønnsakene vi har. Smaksmessig kan den minne om både sellerirot og persille, og den passer til nesten alle typer middagsmat, bare så du vet det. Her er roten til alt godt, så disk gjerne opp med pannestekt persillerot som middagstilbehør. Stek på middels varme i smør og topp med litt hakket persille.

Persillerot er nå i sesong.

Kostelig råtass i nye retter 

Spør du familiens eldre kjøkkenskrivere vil de nok si at selleriroten, også kalt knasselleri eller sellerikålrot, kan brukes i lapskaus eller frikasséer. I tillegg spiller den en viktig rolle i både rotmos og råkostblandinger. Men den rare og litt klumpete selleriroten kan mye mer. Hva sier du til en kremet sellerisuppe med eple og bacon eller hva med en fløyelsmyk sellerirotpuré? (lenke). Den er en sikker vinner til både lam og vilt. Velbekomme!

Sellerirot i nå sesong.