Roten til alt godt | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Roten til alt godt

Alt fra salige supper til helsprø snaks. Slik har du aldri sett de norske rotgrønnsakene før! 

Står du fast i den tradisjonelle stappa? Er du helt grønn på røtter? Blir det bare rot og mos av kålrabien? Vi viser deg hvordan du kan ta persilleroten og beten, selleriroten og poteten til nye høyder.  

I tillegg til å være proppfull av smak og næringsstoffer, er rotgrønnsaker kjent for å være høyst anvendelige. Hiv på deg forkledet og skrell frem høstens grønne nytelser. Vi viser deg hvordan du bør rote på kjøkkenet.  

Trigger warning! Denne teksten inneholder farlig, fristende beskrivelser av rotgrønnsaker.  

Ta deg en bete  

Dette er roten som virkelig setter farge på grønnsaks-tilværelsen. I tillegg til den kjente rødbeten finnes det også gule, hvite og stripete beter. Piff opp dine ovnsbakte grønnsaker med noen spreke beter for å bidra til et mer mangfoldig og inkluderende grønnsaksmiljø.  

Den stripete polkabeten har for øvrig en mildere smak enn rødbeten og egner seg spesielt godt til røkt eller salt kjøtt. Test ut en rødbetepuré eller frist med syltede beter. Et betimelig tilbehør til både kalde og varme retter.  

Rødbeter er i sesong.

Gule beter er i sesong.

Tacorama med røtter 

Silker du etter en frisk og fristende fredagstaco? Hva med å fylle tacolefsen med ferske røtter og søte poteter? Både søtpoteter, gulrot, sellerirot, kålrot, jordskokk, pastinakk, potet og beter egner seg aldeles utmerket som tacofyll. Du kan enten skrelle og kutte rotgrønnsakene i jevne terninger som du baker i ovnen, eller du kan skjære de i tynne strimler som du steker i panna. Resultatet blir en helgrønn og smakfull tacorett du sent vil glemme!  

Potet er nå i sesong. 

Blek og smaksrik  

Er det en blek gulrot eller en liten pastinakk? Nei da, si hei og velkommen til persilleroten. En av de mest allsidige rotgrønnsakene vi har. Smaksmessig minner den om sellerirot og persille, likevel er den en fullverdig rotgrønnsak som passer til det meste av middagsmat. Dette er virkelig roten til alt godt.  

Disk opp med pannestekt persillerot til høstmiddagen ved å steke dem på middels varme i godt med smør og litt hakket persille. Nam!  

Persillerot er nå i sesong.

Den kuleste knollen 

Sellerirot, også kalt knasselleri eller sellerikålrot, er en selvskreven rotgrønnsak i det norske kjøkken. Den knudrete knollen har i en årrekke spilt en viktig rolle i lapskaus og som tilbehør til frikasseer. Den er best kjent fra klassiske side-retter som rotmos og råkost. I år kan du se denne kostelige råtassen i helt nye retter. 

Den klumpete og rare selleriroten spiller hovedrollen i kremete sellerisuppe med eple og bacon. Det samme gjelder for fløyelsmyk sellerirotpuré. En sikker vinner som tilbehør til årets lam eller viltmiddag.    

Og husk: Det er ikke utseende som teller når du kan skrelle bort det ytterste laget! Denne raringen er nemlig himmelsk vakker og smakfull på innsiden. 

Sellerirot i nå sesong.