Seks grunner til at du alltid bør ha løk på kjøkkenet | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Seks grunner til at du alltid bør ha løk på kjøkkenet

SMART som en løk!

Visste du at den «dumme» løken egentlig er ufattelig smart?

Den usympatiske slengbemerkningen «din løk» er uforståelig nok blitt et etablert skjellsord. Det synes vi er fullstendig hårreisende, og kan opplyse om at den såkalte «dumme» løken egentlig er ufattelig smart. Med mange næringsstoffer og lekre farger som rød, hvit og gul, er den faktisk kjøkkenets viktigste smaksetter.

Tenk bare over hvilke ord «smaksløk» er satt sammen av? Tilfeldig? Neppe! Her er seks gode grunner til at du alltid bør ha løk på kjøkkenet.

Bruk som smaksetter

Løken skriker ikke etter oppmerksomhet. Den jobber lydløst i kulissene, men du merker et eventuelt fravær, for å si det sånn. Varmebehandlet løk gir nemlig fra seg en søt og fyldig aroma som løfter smakene til himmels. Sødmen i pastasaus, supper, dressing og salsa – hvor tror du den kommer fra?

Squashspagetti med tomatsaus og basilikum
Tomatsaus til pizza og pasta
Tomatsalat

Gi den hovedrollen

Løk passer til «alt», og derfor spiller den ofte en birolle som tilbehør. Men seriøst – gi grønnsaken en hovedrolle! Sleng den på grillen med rosmarin og flaksalt eller la den godgjøre seg i panna med hvitløk og timian. Det er rett og slett snadder! Og den franske løksuppa er slett ikke dum å varme seg på en kald sommerkveld, den heller. Bare så det er sagt.

Få oppskrift på fransk løksuppe

Syltet løk er Instagram-vennlig

Rosa farge og frisk, syrlig smak - syltet løk hever de fleste retter. Høres sylting komplisert ut, synes du? Det lover vi at ikke stemmer – det er så enkelt. Alt du trenger er sukker, eddik og litt ingefær – deretter går syltingen av seg selv i kjøleskapet, og måltidene blir supergode og Instagramvennlige på 1,2,3.  

Syltet rødløk

Prøv løken RÅ

Rå løk er en sterk og syrlig smakseksplosjon. Skjær løken i skiver og legg på burgeren, eller lag en luksusbrødskive – smør på den vanlige leverposteien, men pynt med løkskiver. Her snakker vi klasse og stil. Ellers er det lite som slår en spicy tomatsalat med basilikum og rødløk. Med gode råvarer blir ting rett og slett mindre komplisert.

Gulrot- og kålrotsalat
Bruschetta

Bruk som kjøtterstatter

Vil du spise mer plantebasert? Tilberedt riktig får løken en tekstur som kan minne om kjøtt. Den gir også mye smak til alt den lages sammen med. Slå deg løs med friske urter og spennende kryddertyper – stek, bak og grill i vei. Hva med en grønn pizza toppet med paprika, brokkoli og smaksrik, smeltet ost?

Løken løser rett og slett middagsproblemer. Med slikt gull tilgjengelig, har du alltid en nøkkelingrediens. "Spice" opp den kjipe suppa, den kjedelige salaten eller den smaksløse middagsretten – du vil ikke bli skuffet.

Lær mer om løk og se når den er i sesong her.