Seks grunner til å alltid ha løk på kjøkkenet. | Bama

Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Seks grunner til å alltid ha løk på kjøkkenet.

SMART som en løk!

Visste du at den «dumme» løken egentlig er ufattelig smart?

De usympatiske uttrykkene «dum som en løk» og slengbemerkningen «din løk!» brukes titt og ofte. Vi i Agurknytt mener dette er ufortjent løk-hets som henger sammen med avleggs holdninger og for lite kunnskap om løk. «Uskyldig moro», du liksom. Systematisk grønnsakstrakassering, kaller vi det!

Den såkalte «dumme» løken har utrolig mange bruksområder. Ikke bare inneholder mange viktige næringsstoffer som er bra for oss, løken, det være seg både rød, hvit og gul, er blant de aller viktigste smakssetterne på kjøkkenet vårt.

Har du tenkt over hvilke ord smaksløk er satt sammen av? Nettopp: smak og løk. Tilfeldig? Neppe!

Løken er så anvendelig og lur på kjøkkenet, at det korrekte uttrykket burde være SMART som en løk.

Her er Agurksnyttredaksjonens seks smarteste løktips for smaksløkene:

1) Bruk som smaksetter

Løk er ikke grønnsaken som skriker høyest om oppmerksomheten, men den jobber hardt i kulissene. Du merker garantert fraværet av løken om den ikke er der. Når løk varmebehandles gir den fra seg en søt og fyldig aroma som løfter smaken i de fleste retter. Det er ingen andre enn løken som sørger for deilig sødme i alt fra pastasaus og suppe, til dressing og salsa. Ganske så smart!

Tomatsaus til pizza og pasta
Tomatsuppe
Tomatsalat

2) La løken spille hovedrollen

Løk passer til det meste, og serveres derfor ofte som tilbehør. Men har du tenkt på at denne lagspilleren like gjerne kan være hovedretten? Som de løkentusiastene vi er, slår vi derfor et slag for å la løken få skinne mer alene. Prøv å slenge den på grillen med rosmarin og flaksalt eller stek den i panna med hvitløk og timian. Er du glad i en god gammeldags klassiker, blir fransk løksuppe heller aldri feil.

Fransk løksuppe

3) Pimp opp med sylting

Det er noe med den den syltede, rosa fargen og den friske, syrlige smaken. Det er ikke til å komme fra at syltet løk hever alle retter, uansett om det er taco eller salat som står på menyen. Dette tilbehøret er lett å lage, og alt du trenger er sukker, eddik og litt ingefær. Lagre i kjøleskapet, og måltidene dine vil gå fra gjennomsnittlige til Instagram-vennlige på 1-2-3.

Syltet rødløk

4) Prøv en RÅ løk!

Rå løk smaker sterkt og syrlig, og gir utrolig mye smak. Hakk opp løken og ha på hamburgeren, eller skjær i løvtynne skiver på brødskiva med leverpostei. Rålekkert, spør du oss. Det er ellers lite som slår en frisk tomatsalat med basilikum og rødløk. Når råvarene er gode trenger det ikke være komplisert. Smaksløkene dine er garantert enige.

Prøv å kom på et kjøkken som ikke bruker løk? UMULIG! Løk var en av de viktigste råvarene allerede i Mesopotamia 1600 f.Kr. Der ble grønnsaken brukt i en rekke oppskrifter, både kokt, stekt og til og med i brød. I dag er løk uunnværlig i alt fra thai-dressing til fransk løksuppe og rustikk ratatouille. For ikke å snakke om italiensk bruschetta. Løk er rett og slett smart å ha hvis du er i det kontinentale humøret.

Gulrot- og kålrotsalat
Fransk løksuppe
Rustikk ratatouille
Bruschetta

6) Bruk som kjøtterstatter

Tilberedt riktig får løken en tekstur som minner om kjøtt. I tillegg gir den mye smak til grønnsakene den lages sammen med. Vil du spise mer plantebasert, er det derfor lurt å ha løk på kjøkkenet. Prøv deg frem med ulike urter og kryddere, og karamelliser, stek, bak og grill i vei. Når skal du kose deg, er det lite som slår denne grønne pizzaen med paprika, brokkoli og ost. Lucky you! (løky you?)


Som den løkelskende og grønnvridde gjengen vi er, er Agurknytt kanskje noe partisk. Men vi vil likevel si at løken kan løse de fleste middagsproblemene dine. Har du en løk i kjøleskapet har du også en nøkkelingrediens i mange forskjellige matkombinasjoner. Bruk den som smaksetter i supper, rå i salat eller karamellisert til middag.
For løk og løkelskere som tidligere har opplevd å føle seg krenket av hensynsløse løk-kommentarer, håper vi at selvfølelsen nå er noe styrket. Husk å bokmerke denne artikkelen som bevis til neste gang noen slenger «din løk!» i din retning.

Næringsstoffene du finner i løken: Hvitløk inneholder kalium, vitamin B6, vitamin C og fosfor.Næringsstoffene du finner i løken: Hvitløk inneholder kalium, vitamin B6, vitamin C og fosfor. Sjalottløk inneholder vitamin C, mens rød og gul løk er kalorifattig, men fiberrik.

Sesongkalender:
Gul løk