Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bygg opp søvnbehovet

Hvor mye dyp søvn du får, blir i størst grad bestemt av hvor lenge det er siden du sov sist. Søvnbehovet bygger seg opp mens du er våken, og søvnen blir dypere jo lenger det er siden du sov sist.

Bygg opp søvnbehovet

Hvis det går kort tid fra du våkner til du går til sengs igjen – for eksempel om du tar en ettermiddagslur – vil det oppbyggede søvnbehovet være mindre. Det har stor innvirkning på søvndybden. Når det oppbyggede søvnbehovet er lite, er det også vanskeligere å falle i søvn. Tilsvarende blir det mer dyp søvn når det oppbyggede søvnbehovet er stort.

For å sikre god søvnkvalitet bør du la være å sove på dagtid. Unntaket er en middagslur på 10-20 minutter. Det kan være nyttig dersom du har sovet lite eller dårlig og behov for å yte godt.

Vær oppmerksom på at dersom du sover i mer enn 20 minutter, er det stor sannsynlighet for at du går inn i dyp søvn. Dersom du vekkes fra dyp søvn, vil du kunne føle deg ganske omtåket og søvndrukken i lang tid etterpå. I tillegg til søvnkvaliteten den påfølgende natta bli svekket.