Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette er aprikos

Aprikos er en søt og sommerlig nyhet i Cevita-sortimentet. Lær alt om den lille frukten og hvordan du kan bruke den.

Dette er aprikos

En av verdens eldste frukter

Aprikosen er en av de eldste fruktene vi har og ble kultivert allerede for 4000 år siden. Den er nært beslektet til både fersken og plommer, noe som gjør at den ligner i utseende og smak. Den er likevel mindre i størrelsen og har en litt mykere konsistens.

Fun fact

Aprikos dyrkes på alle kontinenter bortsett fra Antarktis.

Søt og syrlig smak

Den oransje aprikosen har en søt og aromatisk smak, som kan være litt syrlig. Fruktkjøttet er fyldig og saftig og konsistensen er silkemyk. Smaken kan minne litt om fersken, men er noe mildere. Fargen varierer fra mørk gul til rød.

Grillet aprikos er skikkelig godt i en frisk salat!
Grillet aprikos er skikkelig godt i en frisk salat!

Forskjellen på aprikos, fersken, nektariner og plommer

Alle de fargesterke fruktene er litt forskjellige, til tross for at de ser like ut. Aprikos er mindre i størrelsen enn fersken og nektarin og har en litt mykere konsistens. Aprikos og fersken har myke skall med dun, mens nektarinen og plommen har et glatt skall, uten dun. Alle fruktene er søte og kan fint erstatte hverandre i ulike oppskrifter. 

Slik bruker du aprikos

Aprikos bør spises akkurat som den er – da er den en herlig, leskende sommerfrukt. Den kan også brukes i salater, i desserter og som tilbehør til is. Aprikosen er også et supert tilbehør til ostefatet og balanserer fint ut fet mat. Dette gjør at den er ekstra god til grillmat. Den er også god som fyll i kaker, i syltetøy og chutney.

Aprikosen er en kalorifattig frukt, med mye kostfiber. Den er i tillegg rik på vitamin E.

Slik fjerner du skallet

Om du skal bruke aprikos i mat og kaker er det kjekt å fjerne skallet. Snitt et kryss i toppen og dypp den i kokende vann til skallet løsner. Ha den over i kaldt vann og fjern skallet. Del frukten i to og fjern steinen.

Oppbevaring

Aprikos er en ganske skjør frukt og bør absolutt spises når den er fersk – da er den aller best. Det er jo ofte ikke så vanskelig å få spist opp når de er så søte og gode! Aprikos kan godt oppbevares i romtemperatur eller legges i svaleskap.