Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Derfor elsker vi paraguayos

Paraguayos, eller donutfersken er en flat ferskentype med mye smak. Lær mer om den lille frukten og bli inspirert til hvordan du kan bruke den.

Derfor elsker vi paraguayos

Søt, med et fløyelsmykt fruktkjøtt

Paraguayos er en smaksfavoritt fordi den vanligvis er søtere enn andre fersken, men fortsatt har den gjenkjennelige ferskensmaken. De blir ofte beskrevet som mer smakfulle og komplekse i smaken, med en mild mandelaroma. I utseende er skallet alt fra gult til rødt. Fruktkjøttet er saftig, hvitt i fargen og har en fløyelsmyk tekstur.

Forskjellen på paraguayos og fersken 

Paraguayos er flatere enn andre fersken, og er som nevnt litt søtere i smaken. De er også mindre i størrelsen og har ofte en lysere farge på fruktkjøtt og skall. Paraguayos kan brukes på lik linje som fersken og kan fint erstatte andre steinfrukter i ulike oppskrifter.

Donutfersken og fersken er ganske like, men fortsatt ulike.

Visste du at?

Donutferskenen er spesielt populær hos store og små fordi den kan spises som en smultring. Steinen sitter i midten, og har en liten grop over, som man kan holde i.

Oppkalt etter et ikonisk bakverk

Donutferskenen har arvet sin flate og smultring-lignende form fra peento-ferskenen, som er en nær slektning som har sin opprinnelse i Kina. Der har den blitt spist i mange år, men det er ikke før i senere tid at donutferskenen virkelig har blitt populær. Da frukten først ble introdusert i et møte i USA på 80-tallet var det noen som utbrøt «Oi! Den ser ut som en smultring!» og slik fikk den sitt veldig passende navn.

Prøv paraguayos i iste – både som smakssetter og som pynt!
Prøv paraguayos i iste – både som smakssetter og som pynt!

Mange spennende bruksområder

Donutfersken er aller best å spise som de er på grunn av sin utrolig gode smak og den praktiske størrelsen. Hold gjerne i midten og spis den som en donut! De kan også deles og brukes i friske salater, salsaer eller i smoothie. Legg de gjerne på grillen – da får de en søt, karamellisert smak. Donutfersken kan også brukes i kaker, paier og serveres til is.

Donutfersken er fulle av kostfiber. Mye av fiberet sitter i skallet, så spis den gjerne med skallet på.

Slik oppbevarer du donutfersken

Om frukten ikke er moden når du kjøper dem kan du la de ligge på benken. Utover dette lagres de i kjøleskapet opptil tre dager etter de er modne. Ferskenene skal ikke ligge i kjøleskapet før de er modne – da vil de miste både saftigheten og smaken sin. La de gjerne ligge litt i romtemperatur før de serveres.

Hvor får du kjøpt donutfersken fra Cevita?

Du får kjøpt Donutfersken fra Cevita hos MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI.