Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Import av frukt og grønt fra Israel

Vi får en del henvendelser der det formidles frustrasjon over lidelsene i Gaza. Her er våre svar på de mest stilte spørsmålene.

Importerer BAMA fra Israel?

BAMA handler i over 80 land spredt på alle kontinenter. Av vårt totale volum på frukt og grønt utgjør israelske produkter under 2 prosent. Produktene vi importerer fra Israel gjelder primært potet, sitrus og paprika. Volumet på israelske produkter lå i 2023 på ca 8000 tonn.

Tallene gjelder kun for BAMA. SSB har oversikt over den totale importen av israelske produkter til Norge.

Handler BAMA fra okkuperte områder?

Nei. BAMA handler i tråd med de internasjonalt anerkjente grensene som eksisterte før 4. juni 1967. Vi følger dermed holdningen til norske myndigheter som baserer seg på resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vurderinger fra Den internasjonale domstolen i Haag.

De israelskokkuperte områdene omfatter Golan, Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Norge anser de israelske bosetningene på okkupert område som folkerettsstridige. BAMA handler ikke produkter fra disse områdene. 

Hvilke områder kommer produktene fra?

For å forsikre oss om at praksisen etterleves foretar vi jevnlig revidering av leverandørene ved personlig besøk. Vi har også skriftlige garantier fra våre  leverandører, inkludert koordinater og kart over alle produksjonsområder for alle produktkategorier. Som eksempel på dokumentasjonen vi har, kan du nederst på siden se et kart som viser produksjonssteder for sitrus. 

Selger BAMA poteter fra Israel på bekostning av norske poteter?

Gjennom langsiktig samarbeid mellom BAMA, Gartnerhallen, kundene og pakkeriene, har norskandelen på poteter skutt i været de siste året. I 2023 ble norskandelen rekordhøye 86,3 prosent.

De norske lagringspotetene høstes i september/oktober. På vårparten, når lagrene tømmes, er vi avhengige av import for å kunne tilby poteter til hele landet før de norske nypotetene kommer. 

 

Israel.png