Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Import av frukt og grønnsaker fra Israel

(Oppdatert 15. mars 2022)

Her gir vi svar på de vanligste spørsmålene vi mottar om produkter fra Israel.

Handler BAMA fra okkuperte områder?

Nei, vi handler kun i henhold til de internasjonalt anerkjente grensene fra før 1967 – i tråd med norske myndigheters råd. 

Hvilke områder kommer produktene fra?

For å forsikre oss om at praksisen etterleves, har BAMA skriftlige garantier fra våre israelske leverandører, i tillegg til koordinater og kart over alle produksjonsområder for alle produktkategorier.

Vi foretar også jevnlig revidering av leverandørene ved personlig besøk. Som eksempel på dokumentasjonen vi har, kan du nederst på siden se et kart som viser produksjonssteder for gulrøtter og sitrus. 

Hvor mye importerer BAMA fra Israel?

BAMA handler i over 80 land spredt på alle kontinenter. Av vårt totale volum på frukt og grønt utgjør israelske produkter 2-3 prosent. Produktene vi importerer fra Israel gjelder primært gulrot, potet, sitrus og paprika. Volumet på israelske produkter har ligget jevnt på ca 12 000 tonnde siste årene.

Tallene gjelder kun for BAMA. SSB har oversikt over den totale importen av israelske produkter til Norge.

Selger BAMA poteter fra Israel på bekostning av norske poteter?

80 prosent av potetene vi selger er norske. Det er et resultat av godt samarbeid mellom produsentene, BAMA og kundene våre (handelen). De norske lagringspotetene høstes i september/oktober. I mai/juni, når lagrene snart er tomme, er vi avhengige av import for å kunne tilby poteter til hele landet før de norske nypotetene kommer. I 2021 har vi handlet noe poteter fra Israel, Spania og Kypros frem til norsk-sesongen er i gang for fullt. 

 

Israel.png