Bama

Redd en banan!

Ikke la deg stoppe av noen brune flekker. Bananene er like gode for det. Dessuten gir de energi før trening, kan brukes i pannekaker og er supre som mat for folk i farta.

Publisert

Bananen har vært på en lang reise før den havner hos deg. Med tanke på miljøet, er det derfor kjempebra at du spiser opp alle bananene dine. 

Det tar nøyaktig ni måneder fra bananplanten spirer til frukten høstes. Deretter fraktes bananene sjøveien i flere uker før de modnes i Norge. Det tar altså rundt 10 måneder fra spiren ser dagens lys i tropene til bananen er spisemoden i en butikk nær deg. Da er det lite miljøvennlig å kaste den i søpla på grunn av noen brune flekker. 

Her kan du se bananens spennende reise, og få gode tips til hvordan du kan bruke de brune bananene:

Jobber du i butikk? Sjekk tipsene for bra banan-behandling:

Fakta om bananer

  • BAMA importerte 53 000 tonn bananer i fjor.
  • Vi handler ca. 50 prosent av bananene fra Costa Rica og 50 prosent fra Ecuador. Ecuador er verdens største eksportør av bananer.
  • Vi modner 66 500 kasser med bananer i uken, noe som tilsvarer ca. 6,5 millioner bananer.
  • I Norge spiser vi i snitt 16 kilo bananer hver i året. Nordmenn ligger på Europa-toppen i bananforbruk, kun slått av svenskene.
  • Banan er Norges mest spise frukt, foran eple som vi spiser rundt 12 kilo av hvert år.
  • Bananen har sin opprinnelse i Malaysia og det omkringliggende øyriket. Sannsynligvis har den eksistert i over 10 000 år. Deretter spredte den seg videre til Filippinene og New Guinea.

    Bananer ble også dyrket i Kina for flere tusen år siden, og fant etter hvert veien over Stillehavet og det Indiske Hav til Afrika og Europa.  Det var portugiserne som tok med seg bananen til det amerikanske kontinentet. I dag er det Sentral-Amerika som er den største eksportøren av bananer.

BAMA er forkortelse for Banan-Matthiessen

Christian Marius Emil Matthiessen grunnla selskapet i 1886. Da var han 36 år gammel og hadde bakgrunn som både seilskuteskipper og forretningsmann, med trelast som ble hovedbeskjeftigelse.

Den foretaksomme sørlendingen skulle vise seg å bli den første i Skandinavia som startet import av bananer. Dette skjedde i 1905. I 1960 utvidet selskapet med salg av alle typer frukt og grønt.