Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Nå spiser vi flere klementiner enn appelsiner i påsken

Klar, ferdig, skrell: 35 millioner påskeklementiner og påskeappelsiner. Over halvparten av disse er påskeklementiner.

Nå spiser vi flere klementiner enn appelsiner i påsken

Selv om appelsin holder stand som nordmenns favorittsitrus, har den fått konkurranse. Også i påsken.

– Likevel ser det ikke ut til at den økte interessen for klementiner påvirker salget av påskeappelsinen negativt. Vi spiser bare enda mer sitrus nå enn før, sier Hanne Linnert, kommunikasjonssjef i BAMA. 

I løpet av påskedagene mener BAMA at vi kommer til å spise 16 millioner appelsiner og 19 millioner klementiner. Det er omlag 4900 tonn appelsiner og klementiner. Legges alle fruktene tett etter hverandre i en rekke, strekker denne seg fra Oslo til Kirkenes.   

Tradisjonen tro

Det å spise påskeappelsin har lange røtter i Norge. Appelsiner har blitt importert til landet i over 100 år. 

- Før var det få appelsintyper å få tak i, og varen ble sesongbetont. Tilgangen til de søte og saftige appelsinene var best i vintermånedene frem til påske, og slik ble appelsinen en påskefrukt, sier Linnert. 

Men hva med den nye påskeklementin-trenden?  

- Den kommer nok av at vi har fått flere smakfulle klementinsorter som vi selger hele året. For ti år siden var det faktisk ikke klementiner i butikkene rundt påsketider, og da er det vanskelig å lage noen tradisjon ut av det. Nå er situasjonen snudd. 

Og mens nordmenn kaster i seg årets påskeappelsiner- og klementiner, kan de nyte en spesielt god smak. På grunn av gode vekstforhold er årets påskefrukt ekstra søte og saftige. 

Kontaktpersoner

Hanne Linnert

Kommunikasjonssjef

Telefon
E-post