Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Bli et smoothie-geni

Er smoothie sunt? Teller det som 1 av 5 om dagen?  Svaret på dette, og mye annet, finner du her.   

Bli et smoothie-geni

Det er vanskelig å si nei til en god smoothie. Fargerik, kald og forfriskende, smaker den perfekt som både lørdagskos og hverdagsfrokost.  

Noen drikker det hver dag, andre nesten aldri. Hva burde man egentlig? Les listen under, og bli et smoothie-geni, du også.  

 Spørsmål og svar  

Er smoothie 1 av 5 om dagen? 
Ifølge Helsedirektoratets kostråd er 1 av 5 om dagen 100 gram frukt, bær eller grønnsaker. 1 av de 5 om dagen kan drikkes, resten skal tygges. BAMA forholder seg til disse kostrådene. Det vil si at Bendit-smoothiene gir deg 1 av 5 om dagen.Vi er så klart enige i at folk bør spise mest hele frukter, i tillegg til å drikke litt juice og smoothie.  

Hva inneholder Bendit-smoothies?   
Omtrent halvparten består av moste frukter, bær og grønnsaker, kalt puré. Den andre halvparten er presset, ren juice.  

Hvorfor er det så mye juice i Bendit-smoothiene?  
Dersom vi bare bruker puré i smoothiene, blir de veldig tyktflytende. Derfor er det nødvendig å ha i juice. Eplejuice er svært egnet i smoothie. Det har en frisk og nøytral smak, som ikke overdøver de øvrige, mer smaksintense ingrediensene. Ananasjuice har liknende egenskaper, og brukes også mye.  

 Det er 6 sukkerbiter i smoothiene deres. Er ikke det mye? 
Dersom vi hadde tilsatt 6 sukkerbiter, for å gjøre smoothien søtere, ville svaret vårt vært «ja, det er mye». Men det har vi ikke tilsatt. Alt sukkeret i Bendit-smoothies kommer fra frukt, bær og grønnsaker. Dette sukkeret er ikke et helseproblem. Det er tilsatt sukker vi bør spise mindre av.  

Er det virkelig «sunt» sukker i smoothies?  
Sukkeret er vanlig fruktsukker, men i en unik pakke. Når du spiser en frukt, så får du i deg de næringsstoffene som gjør frukten sunn. For eksempel fiber, vitaminer og mineraler. Hver enkelt frukt sin unike sammensetning av næringsstoffer, er umulig å få i seg - uten å spise fruktsukker samtidig.   

Men det anbefales likevel ikke å hive innpå smoothies. En Bendit-smoothie er nok. Du kan faktisk dele den med en venn, og dere vil begge få dekket 1 av 5 om dagen.    

Hvorfor er porsjonene så store?  
En flaske Bendit-smoothie inneholder 2,5 desiliter, og passer fint som et mellommåltid på farten, eller når du trenger litt ekstra energi før eller etter trening for eksempel.  Flaskene har dessuten skrukork slik at man kan drikke akkurat så mye man vil.

Hvorfor sier dere ikke bare at vi skal spise frukt?  
Det er kjempebra å spise frukt, og det heier vi på. Ifølge helsedirektoratet bør alle spise omtrent 250 gram frukt og 250 gram grønnsaker hver dag. Ikke alle synes det er like enkelt. Med Bendit-smoothies tilbyr vi en lettvint og annerledes måte å få i seg 1 av 5 om dagen på.    

Hvorfor står det at smoothiene smaker mye av noe de inneholder mindre av?  
Vi opplever at forbrukerne er mest opptatt av hva smoothien smaker. Derfor har vi navngitt produktet etter hva det smaker mest av.

Dersom prosentandelen av svært smaksrike ingredienser blir for stor, kan smoothiene oppleves intense. Store mengder av for eksempel ingefær, rødbete, solbær, bringebær, gojibær eller mynte kan bli for søtt, eller for sterkt.  

Dersom vi skulle basert varenavnet på prosentandel av hver frukt ville mange smoothies fått likt navn, tross forskjellig smak. For å skille mellom dem er det greit å skrive «mest smak av» på emballasjen. På forsiden av produktet står det hvilke andre ingredienser smoothien består av, og på baksiden kan man lese hvor mye det er av hver ingrediens.  

Hvorfor står det ikke om næringsstoffer på emballasjen?   
Frukt, bær og grønnsaker inneholder mange kjente og ukjente næringsstoffer og virkestoffer, som har ulike oppgaver i kroppen vår. Merking av emballasje er strengt regulert. Det er bare de næringsstoffene det er nok av, som vi kan skrive på emballasjen.