Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik jobber vi med bærekraftig avokado-produksjon

Bærekraftig produksjon og vannforbruk er viktig for BAMA og for kundene våre. Derfor jobber vi tett med produsenter som kan ivareta produksjonen på best mulig måte, og iverksette tiltak og metoder for å bruke så lite vann som mulig. 

Slik jobber vi med bærekraftig avokado-produksjon

BAMA importerer cirka 10.800 tonn avokado i året. Avokadoene kommer hovedsakelig fra Peru i tidsrommet april til oktober, og Chile fra september til april. I sesongovergangen, mellom de største opprinnelsene, tar vi inn mindre partier fra blant annet Columbia, Israel, Kenya, Spania, Mexico og Sør-Afrika.

Det kreves mye vann for å dyrke avokado. I enkelte områder er man ikke like heldige stilt med mengder friskt og rent vann, som i Norge. Vi kjøper derfor ikke avokado fra Petorca-området i Chile, men fra Aconcagua-området lengre sør. Der benytter de regnvann-kilder fra Andesfjellene.  

Områdene vi kjøper avokado fra i Chile reduserer vannforbruket ved hjelp av energi- og vanneffektivt utstyr. Produsentene har tatt i bruk dryppvanning, som tilsetter vann i direkte tilknytning til trærne– som igjen minimaliserer fordampning og unødvendig forbruk. Systemet består av fjernstyrte vannsensorer som kan kontrollere behovet rundt hvert tre. Trærne plantes dessuten tett, slik at de utvikler mindre blader og grener som trenger langt mindre vann.  

Våre leverandører er Global Gap-sertifisert, et kvalitetssystem som setter strenge standarder for blant annet forsvarlig bruk av plantevernmidler. I tillegg har vi en agronom på plass i Sør-Amerika, som jobber kontinuerlig med plantehelse, vannforbruk, ny teknologi, utfordringer knyttet til avskoging, og bærekraft.  

Ps: Visste du at man bruker nesten åtte ganger mer vann for å produsere en kilo storfekjøtt sammenlignet med en kilo avokado. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere vannfotavtrykket vårt er dermed å spise mindre kjøtt.