Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Fredslilje

En dekorativ grønnplante med verdifulle egenskaper for innemiljøet. 

Fredslilje
Vanning

Fordi fredsliljen har mange og store blader, trenger den mye vann. Sørg gjerne for en vannreserve i form av en selvvanningspotte. Du kan også ha leca i bunnen av en vanlig blomsterpotte, men da er det viktig at bunnen er helt tett. I vinduet kan du gi den en underskål hvor den kan trekke opp vann ved behov. Når planten er tørst, henger den ofte rett ned. Men gi den litt vann og vips, så retter den seg opp igjen og er like fin. Flere runder med denne behandlingen vil derimot kunne svekke planten og gjøre den mottakelig for skadedyr som lus og spinnmidd, så det er viktig å sørge for regelmessig vanning. Ellers esker den en dusj i ny og ne, og husk å fjerne støv fra bladene.

Gjødsling

Gi plantenæring en gang i uken i sommerhalvåret. Er bladene bleke eller gule, er det et tegn på at planten får for lite av dette.

Plassering/solforhold

Tåler skygge og kan stå i et nord-vindu eller litt inn i rommet. Lite lys kan gå ut over blomstringen. Settes den lyst kan den tåle det, men bruker mer vann og trenger en gradvis tilvenning.

Sesong

Hele året. 

Botanisk navn

Spatiphyllum wallisii 

Fredslilje er en flott bladplante og blomstrende grønnplante som skaper miljø og frodighet på kontorer, i samplantinger og i hjemmet. Den tilhører Aracaea-familien, som består av planter som vokser i bunnvegetasjon. Der er det litt skygge – plantefamilien trives nemlig der det er varmt og fuktig.

Mange av grønnplantene i denne slekten, som Syngonium og Philodendron, får små blomster. Det spesielle med fredsliljen, er at blomsten er veldig flott og lyser opp, med et hvitt høyblad rundt en kremfarget aks. Den har ingen krav til å sette blomster, og er en såkalt helårsblomstrende plante, bare den får nok lys og vann.