Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Tror på bønner

På Eik Gartneri er Ronny Sten tredje generasjons bønneprodusent. Og der i gården er troen på bønneprodukter sterkere enn noen gang.

Tror på bønner

Eik Gartneri ligger i Borre i ­Horten kommune. Det var Ronnys bestefar som kjøpte gården og startet opp med produksjon av bønner. Ronnys far fortsatte med dette da han overtok gården, men overlot denne delen av gårdsdriften til sine to sønner for 12 år siden.

– Broren min og jeg ble «flasket» opp med gårdsdrift, og det ble en stor del av vår hverdag fra barnsben av. Vi var små «bønnespirer» som så, lærte og bidro opp gjennom hele barndommen. Så det var aldri noen tvil om at jeg skulle fortsette med dette når jeg ble voksen. Jeg skulle bli bonde – og jeg skulle dyrke bønner, sier Ronny Sten med et stort smil.

For to år siden overtok Ronny ­brorens andel av bønneproduksjonen og han er i dag hovedansvarlig for denne. Men han får god hjelp. Både av foreldrene sine og 22 drivende ­dyktige sesongarbeidere som bidrar med ­planting og høsting. Og fremtiden ser lys ut – både for alle som produserer og spiser bønner, skal vi tro Sten.

– Det gleder meg stort at stadig flere oppdager alle mulighetene som finnes med disse fantastiske vekstene. For det er mange grunner til at vi alle burde ­spise mer bønner. Ikke bare er de gode og smakfulle. Men de passer også ­perfekt sammen med alt av fisk og kjøtt og i enhver salat. Og så er de kjempesunne. De er fattige på kalorier, men svært rike på viktige næringsstoffer som kostfiber, protein og folat. Ja, bønner inneholder rett og slett svært mye av det kroppen trenger, opplyser Ronny entusiastisk.

«Det gleder meg stort at stadig flere oppdager alle mulighetene som finnes med disse fantastiske vekstene.»
Ronny Sten, bønneprodusent

På Eik Gartneri dyrkes det både asparges­bønner, brekkbønner, voks­bønner, bondebønner og snittebønner. De første frøene blir sådd i slutten av april og underveis foretas gjødsling, sprøyting, luking og radrensing frem til høsting mot slutten av juli på det første feltet. 

– Det blir sådd med 10 dagers intervaller slik at vi kan høste gjennom hele sommeren og levere ferske produkter kontinuerlig. Bønnene blir tresket og deretter vasket og sortert før de settes på kjøl før transport til en MENY-­butikk nær deg, forklarer Sten.

Men ikke bare produserer Ronny Sten bønner. Han spiser dem også. Og det i stor skala. Han simpelthen elsker bønner og bruker dem til alt. Eller til ingenting, for den del.

– Mange av bønnene er jo så søte og gode på smak at jeg kan nyte dem som snacks alene. Men min absolutte favoritt er nok voksbønner. Lettkokte voksbønner med salt og meierismør er et helt herlig mellommåltid, men også et perfekt tilbehør til både fisk og kjøtt, avslutter «bønnepredikanten» fra Borre.