Tidenes sommer er her, og det er sesong for ferske, norske grønnsaker. Kokk Jan Robin Ektvedt tar en tur ut i åkeren for å bli bedre kjent med blomkålen.
Kokk Jan Robin Ektvedt feirer tidenes norske sommer med å besøke noen av landets dyktige grønnsaksprodusenter, og nyter smaken av kortreist sprø salat.
Nå er norske grønnsaker i sesong og alle matglade gleder seg – ikke minst kokk Jan Robin Ektvedt som inviterer oss med til en av landets tomatprodusenter.
I sommer kommer vi til å feriere i Norge. Vi kommer til å handle norsk mat i norske butikker, og frukt- og grøntavdelingene i MENY, SPAR, Joker, Nærbutikken, CC Mat, Jacob’s og KIWI, vil bugne av ferske, norske grønnsaker fra Gartner.
Nypoteter er benevnelsen som brukes på de første potetene som dukker opp av jorden.
Og de norske nypotetene er så gode at de burde kalles «nytpoteter».
Norske tomater er søte og fulle av smak, og de kommer i mange ulike fasonger og størrelser – fra knyttnevestore til små perler. Lokale produsenter dyrker stadig nye sorter som smaker forskjellig – men alltid godt!
Neper høres hverdagslig ut, men er norske delikatesser! De er også blant det vi kaller vårens primører – de aller første grønnsakene i den norske sesongen. Ferskere blir det ikke!
Norsk blomkål og brokkoli er så smakfull og fersk at den er i en klasse helt for seg selv. Du kan bruke dem sammen eller hver for seg, og som godt tilbehør til kjøtt eller fisk.
Mens sommer går mot høst er søte og saftige plommer endelig i butikken. De er på sitt beste akkurat nå, så spis dem rett fra kurven eller bruk dem i en dessert eller salat.
Norske grønnsaker modner langsomt, men er verdt å vente på. Lyse dager og kjølige netter fyller norske grønnsaker med en unik smak. Nå er ventetiden over for norske sukkererter, squash, brokkoli, løk i bunt og gulrøtter i bunt.
Bønnefamilien består av en gjeng friske, sprø belger med saftige bønner. Fellestrekket er at de er svært smakfulle og næringsrike, og at alle ferske bønner må varmebehandles på en eller annen måte før bruk.
Nå er høsten her, og samtidig er de norske eplene endelig blitt modne. Kos deg med dem som de er, del dem opp i båter og nyt dem som snacks eller bruk dem i matlaging.
Norske beter gir et flott fargespill i maten, og tilfører en sødme i smaken. La deg friste av deilige oppskrifter, og bruk beter neste gang du lager middag.
Endelig er norske grønnsaker her! Smaken av røtter som har vokst i norsk jord er i en klasse for seg, og de kan spises som et fullverdig måltid, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.
Rotgrønnsakene er selve grunnmuren i det norske kjøkkenet. Nå er de på sitt aller beste, og det er nesten bare fantasien som setter en stopper for hvordan du kan tilberede dem. Her er noen gode tips til hva du kan servere.
Fersk løk har en helt annen smak og konsistens enn tørket løk. Smaken er mild og frisk, og konsistensen overraskende saftig. Norsk buntløk er bare i sesong en kort periode, så prøv den i dag!
Norske poteter har vokst opp i et klima som fyller dem med smak og næringsstoffer. Nå er de norske potetene på sitt aller beste – og de er dyrket og høstet på en potetåker nær deg.
Poteter kan tilberedes på så mange fristende måter. Ørjan Johannessen deler sine beste oppskrifter med oss. Og det beste av alt – de er veldig enkle å lage!
Noen kostholdseksperter har gitt poteten er ufortjent dårlig rykte når det gjelder sunnhet og næringsinnhold. Sannheten er at poteten inneholder mye mindre kalorier enn de fleste tror – faktisk bare halvparten så mye som ris og pasta!
Poteter er ekstremt kortreist mat i Norge. Den dyrkes nesten overalt og veien er kort fra jordet til bordet. Og den tåler å bli lagret, så det blir mindre matsvinn. Alt dette gjør at poteten har et svært lavt klimaavtrykk.
Norske gulrøtter og bønner har flere ting til felles: De har vokst seg modne i løpet av en lang og nordisk sommer, og de er på sitt aller beste akkurat nå. Prøv deg frem blant ulike oppskrifter og finn din favoritt!
Små Poteter er en serie med norske, små poteter som kommer i mindre pakninger enn hva vi er vant til. Potetene er et perfekt alternativ for deg som har det travelt!