Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Grønnsaker på grillen

Norske grønnsaker på grillen løfter sommermaten til nye høyder. Kortreiste råvarer byr på maksimal smak og konsistens, og trenger derfor ikke mer enn en lett varmebehandling for å kunne serveres under parasollen på balkongen eller i hagen.

Grønnsaker på grillen

Grunnen til at det blir en annen smak på for eksempel grillet kål i forhold til rå, er enkel nok: Sukkeret i grønnsakene karamelliseres på grunn av varmen og får dermed en mer fremtredende rolle i smaken. 

Grillkokkens viktigste grønnsakstips

Det er enkelt å lykkes med grønnsaker på grillen, særlig hvis du følger kokk Jan Robin Ektvedts enkle grilltips: 

  • Del i forholdsvis store deler, slik at væsken i grønnsakene ikke fordamper helt på grillen. For eksempel kan neper deles i to før de grilles, og så deles i mindre biter etterpå. 
  • Ha olje på grønnsakene før de legges på grillen – bruk som regel en nøytral olje som tåler høy varme, men personlig bruker Jan Robin ofte olivenolje på grønnsaker som trenger kort tid på grillen for å få en ekstra intens grillsmak. 
  • La grønnsakene ligge i fred slik at de blir karamellisert og får fine grillstriper. Du kan løfte forsiktig på dem for å sjekke, men unngå å flytte dem for mye rundt. 
  • Harde grønnsaker trenger lenger tid på grillen enn de myke. Det gjelder blant annet gulrøtter, beter og neper, som best tilberedes på indirekte varme, slik at de ikke blir altfor svidd etter de pluss/minus 20 minuttene som trengs på grillen. 
  • Mykere grønnsaker trenger et sted mellom 2–5 minutter, avhengig av størrelsen, og kan grilles på direkte varme. 

Trekker til seg smaker

Squash er en favoritt på kjøkken verden over, for eksempel i en fransk ratatouille eller strimlet som et alternativ til spagetti. Denne fiberrike grønnsaken føles kanskje litt eksotisk, men dyrkes med stor suksess her i Norge. Smaken er nøytral, noe som gjør at squash trekker til seg smakene til det den blandes med, litt som en svamp. Squash grilles i 2–5 minutter, avhengig av hvor store biter den er delt i. Squashen er klar når den føles myk på utsiden, men fortsatt er litt fast i midten. I likhet med tomater oppbevares squash helst mellom 12–14 grader.

Et søtt snev av pepper

Neper har en lang historie i våre åkre og på våre kjøkken. Denne grønnsaken starter sesongen mild og søt, litt pepperaktig, for så å få en litt skarpere smak utover sommeren. Spis den rå i salat eller som snacks, ha den på grillen eller stek den i ovnen. Du kan oppbevare neper noen dager i kjøleskapet, gjerne i vann med litt presset sitron. Nepen er gjerrig på kalorier med rik på kostfiber og C-vitamin. Den er også en god kilde til folat.

Formfin kål

Spisskål har sprø blader med en mild smak, og en form som det ikke går an å ta feil av. Den finnes både i grønn og rød farge. Spisskål inneholder mye kostfiber, vitamin C og folat, men lite kalorier. Oppbevar den helst i kjøleskap. Spis den for eksempel rå, grillet, i wok eller smørdampet.

Bittersøt

Hjertesalaten har en bittersøt og delikat smak og god både rå og varmebehandlet. Skal du bruke den i salat, er et tips å fjerne stilken og legge salaten i kaldt vann et kvarter – det gjør bladene ekstra sprø. Hjertesalat oppbevares kjølig, og gjerne pakket inn i en plastpose. Hjertesalat inneholder mye vitamin K, kosfiber og folat, og lite kalorier. 

Vil du ha flere oppskrifter på disse grønnsakene? Klikk her!