Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Grønt på grillen i sommer

Sesongen for norske grønnsaker er i gang og de passer utmerket på grillen – vi gir deg våre beste serveringstips!

Grønt på grillen i sommer

Nesten alle grønnsaker kan grilles

Grillsesongen byr på mange hyggelige måltider og er en super mulighet til å spise norske grønnsaker i sesong. Nesten alle grønnsaker kan grilles, med unntak av agurk, som er litt for skjør og vannholdige for grillens høye temperaturer. Prøv deg fram med fargerike grønnsaker på grillen – det er enklere å få til enn du tror. 

Små tomater blir ekstra søte på grillen.

Hvor lenge skal grønnsakene grilles?

Grønnsaker oppfører seg litt annerledes på grillen enn andre råvarer, og tilberedningstiden varierer. Harde grønnsaker trenger lenger tid på grillen enn myke. Det gjelder blant annet gulrøtter, beter og pastinakk, som aller best tilberedes på indirekte varme. Her kan de ligge omtrent 20 minutter før de er klare. Mykere grønnsaker, som tomater, squash og kål, trenger rundt 2–5 minutter, avhengig av størrelsen, og kan grilles på direkte varme.

Våre beste grilltips

  • Del grønnsakene i forholdsvis store biter, slik at væsken i grønnsakene ikke fordamper helt på grillen. Neper kan for eksempel deles i to før de grilles, og deretter deles i mindre biter etterpå.
  • Ha olje på grønnsakene før de legges på grillen. Bruk en nøytral olje som tåler høy varme. Om du skal grille grønnsaker som trenger kort tid kan du bruke olivenolje – da får du en ekstra intens grillsmak.
  • Du kan gjerne krydre med salt og pepper før grillingen, men ferske og tørre urter bør tilsettes etter grilling.
Ikke glem å ha olje på grønnsakene før du legger dem på grillen.

Bak grønnsakene i folie

Du kan også bake grønnsaker i folie på grillen. Bruk aluminumsfolie og lag porsjonspakninger med ulike grønnsaker – det er supert hvis alle vil ha sin egen variant. Denne metoden er også en rask måte å tilberede poteter på grillen. Kutt poteter i terninger og ha oppi vårløk, hvitløk, smør og krydder og bak i ca. 10 minutter. Perfekt om man har har ekstra sultne gjester.