Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hokkaidogresskar – en oransje høstfavoritt

Høsten er en ypperlig tid for å spise lune, smakfulle retter med norske matgresskar. Vi har nå gleden av å tilby norske Hokkaido-gresskar som gir lekker farge og god smak på middagsbordet gjennom hele høsten.

Hokkaidogresskar – en oransje høstfavoritt

Hokkaido-gresskar har en sterk, oransje farge og rund form med et tykt stilkfeste som nesten ser ut som et håndtak. Det eksotiske navnet har den fått fra stedet der den først ble dyrket, nemlig på Hokkaido-øya i Japan.

Søt og nøtteaktig smak

Hokkaido-gresskaret har en søt og nøtteaktig smak med et fast fruktkjøtt som blir mykt og saftig etter en runde med varmebehandling. I likhet med squash, trekker også Hokkaido-gresskaret til seg smaken av hva det tilberedes med, som gjør det utrolig anvendelig. Skallet er også spiselig, så det er ingen grunn til å skrelle de før bruk. Gresskaret kan brukes i mange ulike oppskrifter og kan kokes, stekes, dampes, syltes, wokes eller bakes. Det egner seg også godt til suppe og puré og i oppskrifter der du ville brukt potet eller søtpotet.

Slik kutter du og tilbereder gresskar

Husk å ta vare på gresskarfrøene – de kan bli sprø topping på en frisk salat.
Husk å ta vare på gresskarfrøene – de kan bli sprø topping på en frisk salat.
  1. Vask og skrubb gresskaret godt med vann. Kutt av stilkfestet med en skarp kniv.
  2. Del gresskaret i to eller fire og fjern den bløte kjernen og frøene med en skje.
  3. Del gresskret i skiver eller båter og legg bitene på et bakepapir.
  4. Ringle over olivenolje og krydre med salt, pepper og andre valgfrie urter.
  5. Bak gresskaret i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 30 minutter til det er mykt. Om du vil kutte ned baketiden kan du dele i terninger. Sett gjerne på grillfunksjonen i ovnen de siste 10 minuttene for å få et karamellisert resultat.

Tips!

Ikke kast gresskarfrøene! De kan ristes i ovnen og er kjempegodt som topping på salater eller som snacks. Tørk frøene og krydre med salt og pepper og ringle over litt olivenolje. Bak i ovnen på 175 grader i 12–15 minutter. Vend frøene underveis med en stekespade slik at de stekes jevnt.

Nysgjerrig på hvordan du kan bruke gresskar i middagen? Se Jan Robins enkle og supergode oppskrifter under. 

Hokkaido-gresskar inneholder mye fiber, betakaroten og A-vitamin. Det er en super grønnsak å spise etter trening, da det også inneholder mye kalium.

Oppbevaring av gresskar

Gresskarene burde lagres mellom 7–10 grader, men de tåler både romtemperatur og lavere temperaturer. De burde ikke oppbevares i kjøleskapet, da det kan påvirke både smak og tekstur. De har tykke skall, som gjør at de gjerne kan lagres i flere måneder, så lenge de ikke er delt. Hokkaido kan også fryses, da gjerne i biter, og kan tilberedes med en gang etter det er tint.

De norske gresskarene produseres i Trøndelag og på Østlandet i august, september, oktober og november, så disse herlighetene kan du nyte gjennom hele høsten.

Visste du at vi også har norske Spagettigresskar? Du kan lese mer om det her.

Hokkaidogresskar fra Gartner får du kjøpt hos MENY, SPAR, Joker og KIWI.