Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik velger du riktige tomater til matlagningen

Søte tomater kommer i mange forskjellige sorter, farger og smaker – Jan Robin gir deg de beste tipsene om hvilke tomater som passer til hva og hvordan du burde bruke dem.

Slik velger du riktige tomater til matlagningen

– Velg tomater ut ifra formålet, forteller Gartnerkokken Jan Robin Ektvedt.

Han bruker ofte tomater i matlagningen og er ikke redd for å bytte ut andre grønnsaker med tomater. Jan Robin forteller at umodne tomater ofte kan erstatte både epler og squash i retter der grønnsakene skal varmebehandles. Tomater tilfører god konsistens og en fin syrlighet. I tillegg tåler de litt mer røff behandling.

– Søte tomater vil man sjeldent gjøre mye med, de er ofte best som de er. Om man skal lage en dressing eller en panzanellasalat blir tomatene helt fantastiske om de får kjapp varmebehandling på grillen. Da mykner de og all den gode sødmen kommer fram.

Jan Robin anbefaler å heller bruke overmodne tomater i supper, sauser og gryter istedenfor tomatpuré eller hermetiske tomater. Da får man ekstra mye smak.

– Om du kjøper mye tomater når du først er ute og handler, vil du alltid ha et godt utgangspunkt for en enkel og god middag, sier Jan Robin.

Jan Robins favoritter med norske tomater

Slik bruker du Gartner-tomatene

Juanita er en klasetomat med en søt, aromatisk smak med mild honningaroma og et snev av syrlighet. Denne cherrytomaten modnes på stilk og høstes på gren, noe som hever smaken. Juanita er utrolig god som snacks eller i en salat.

Rødme har en herlig rødfarge og en aromatisk og frisk smak med en mild sødme. Den modnes også på gren og passer utmerket på grillen, i tomatsaus eller på bruschetta.

Romanse er en miniplommetomat med en vakker oval form og et fast fruktkjøtt som gjør den enkel å dele. Smaken er søt og frisk. Romanse er kjempegod som snacks, i salat eller som topping på pizza.