Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Pizza Margherita med San Marzano

Pizza Margherita er en klassiker og blir ekstra god med en hjemmelaget tomatsaus av San Marzano. Topp pizzaen med litt frisk ruccula rett før servering.

 • 4 porsjoner
 • 2 timer
 • Medium
Pizza Margherita med San Marzano

Velg antall porsjoner

Ingredienser

 • Tomatsaus

  • 1 kg san marzano-tomater*
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss vanlig olivenolje
  • 1 ss basilikum*, tørket
  • salt og pepper*
 • Pizzadeig

  • 500 g hvetemel, helst type "00"
  • ½ ss sukker
  • 2 tsk salt
  • 3 dl vann, lunkent
  • 20 g tørrgjær
 • Topping

  • 3 stk. mozzarella*
  • ruccula*
  • *ikke næringsberegnet

Slik gjør du det

Tomatsaus

 1. Del tomatene i biter og ha de over i en ildfast form.
 2. Ringle over olivenolje og tilsett 2 knuste hvitløksfedd i formen.
 3. Stek i ovnen på 150 grader i ca. 1 ½ time.
 4. Mos tomatene og smak til med salt og pepper. Hvis du har litt basilikum
  kan du også tilsette det, både tørket og fersk kan brukes.

Deig

 1. Rør gjæren ut i vannet. Tilsett mel, salt og sukker. Elt deigen lett
  sammen og tilsett olje. Elt deigen videre i 10–15 minutter, eller til den blir
  myk og elastisk.
 2. La deigen heve i ca. 1 time.
 3. Del deigen i to eller fire og trykk, klem og dra deigen ut til to store eller
  fire mindre pizzabunner. 

Pizza

 1. Legg bunnene over på bakepapir, smør på tomatsaus og topp med
  mozzarella i skiver.
 2. Stek pizzaene i en pizzaovn hvis du er så heldig å ha det, eller bruk
  stekeovnen på 250 grader eller så høyt den går – og gjerne med
  pizzastein. Pizza med tynn bunn stekes ferdig på ca. 8 minutter.
 3. Topp med frisk ruccula før servering.

Næringsinnhold

Ernæring Verdi

Energi kJ 2261,98 kJ

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Energi kcal 535,76 kcal

Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen. Vi måler energi i kJ (kilojoule) eller kcal (kilokalorier). 1 kcal = 4,2 kJ. En gjennomsnittlig kvinne trenger ca. 2000 kcal per dag.

Fett 11,78 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram fett gir 38 kJ eller 9 kcal. Fett er den mest konsentrerte formen for energi i maten (gir mest kalorier per gram). Fett inkluderer mettet fett, enumettet og flerumettet fett. Det er de to siste som er bra for hjertet og helsen for øvrig, og som vi fortrinnsvis bør velge. Fett bør gi oss 25-40 % av det totale energiinntaket per dag.

Hvorav mettede fettsyrer 1,65 g

Mettet fett er hardt, og er den typen fett kroppen kan lage selv. For mye mettet fett i kosten kan øke kolesterolverdiene. Myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket av mettet fett. Frukt og grønnsaker inneholder svært lite mettet fett. Melk, ost, kjøtt og smør er de store kildene til mettet fett.

Karbohydrater 91,04 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram karbohydrat gir 17 kJ eller 4 kcal. Inkluderer enkle sukkerarter og stivelse. Karbohydrater bør utgjøre 45-60 % av energien i et vanlig kosthold. Karbohydrater er den foretrukne energikilden til cellene i kroppen, og er viktig for fysisk aktivitet.

Hvorav sukkerarter 2,52 g

Enkle karbohydrater som smaker søtt. Fruktose, glukose og melkesukker er sukkerarter som finnes naturlig i ulike matvarer. Det er ønskelig å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kostholdet. Tilsatt sukker inkluderer hvitt og brunt sukker, honning, ren fruktose og siruper. Frukt og bær er en naturlig kilde til sukkerarter som følges av kostfiber, vitaminer og mineraler. Det er ikke ønskelig å redusere på inntaket av naturlig forekommende sukker.

Kostfiber 4,27 g

Kostfiber er et karbohydrat som ikke lar seg fordøye av vårt fordøyelsessystem, men tarmbakteriene våre kan fordøye det. 1 g kostfiber gir derfor 8 kJ eller 2 kcal. Finnes kun i plantematvarer. Vi spiser i dag for lite kostfiber - ca 20-22 gram mot de ønskede 30-35 gram per dag. Frukt, grønnsaker, bær og poteter er gode bidragsytere.

Protein 14,35 g

Energigivende næringsstoff. 1 gram protein gir 17 kJ eller 4 kcal. Protein av høy kvalitet (kjøtt, fisk, egg, melk og soyabønner) inneholder alle byggesteinene kroppen trenger for å danne eget protein. Belgvekster og kornvarer er de mest proteinrike matvarene fra planteriket. Protein bør utgjøre 10-20 % av dagens energiinntak.

Salt 3,44 g

Vanlig salt består av natriumklorid (NaCl). Ett gram salt inneholder ca. 0,4 gram natrium. Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen er ca. 10 g/dag. Myndighetene anbefaler at inntaket begrenses til maks 5 g/dag. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen. Et saltinntak ned mot 1,5 g/dag er for de fleste voksne nok til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat!

Vitamin E 2,54 alfa-TE (21% *)

Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress Altså: Vitamin E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene mot skade fra oksygenrester etter forbrennigen (såkalte frie radikaler).

Vitamin B1 (tiamin) 0,33 mg (29% *)

Tiamin bidrar til normal energiomsetning Tiamin bidrar til nervesystemets normale funksjon Tiamin bidrar til normal psykologisk funksjon Tiamin bidrar til hjertets normale funksjon Altså: B-vitaminet tiamin jobber i hovedsak med forbrenning av de energigivende næringsstoffene, i tillegg til å være viktig for nervene våre.

Fosfor (P) 167,99 mg (23% *)

Fosfor bidrar til normal energiomsetning, til cellemembranenes normale funksjon og til å opprettholde normale knokler og tenner. Altså: Mineralet fosfor utgjør sammen med kalsium og magnesium de viktigste bestanddelene i skjelettet vårt. Det har også andre oppgaver på cellenivå.

Kobber (Cu) 0,18 mg (17% *)

Kobber bidrar til normal energiomsetning, og også til nervesystemets normale funksjon. Kobber bidrar til normal hår- og hudpigmentering, normal transport av jern i kroppen og til immunsystemets normale funksjon. Kobber bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Altså: Kobber er et mangfoldig sporstoff som har med hud, hår, motstandskraft og energi å gjøre.