Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Hvorfor bruker vi plastemballasje?

Frukt og grønt er ferske produkter. For å hindre kvalitetstap og redusere matsvinn, er riktig emballering helt nødvendig.

Hvorfor bruker vi plastemballasje?

BAMA bruker så lite plast som mulig, men så mye som nødvendig. Det er flere grunner til at det benyttes plastemballasje på frukt og grønt. Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn, som er det største miljøproblemet med frukt og grønt.

Hver nordmann kaster i snitt over 40 kilo mat hvert år – brød og frukt og grønt utgjør den største andelen. 30-40 prosent av all frukt og grønt som produseres globalt, ender aldri opp i en munn. BAMA tar ansvar og har signert bransjeavtalen med myndighetene i 2016 og forpliktet oss til å halvere matsvinnet innen 2030 – det mener vi at vi skal klare innen 2025.

Det er en dokumentert sammenheng mellom riktig bruk av emballasje og mindre matsvinn. Matproduksjon er også en større belastning på miljøet enn produksjon og bruk av emballasje.

Derfor er det å kutte matsvinn BAMAs viktigste miljømål.

Krevende å erstatte plast

Det er krevende å finne gode alternativer til plast. Vi jobber hardt med dette hver eneste dag, og tester stadig ut nye løsninger i spennende forsknings- og innovasjonsprosjekter.

Produktene våre er svært forskjellige og krever ulike emballasjeløsninger. Plast er ikke alltid det foretrukne materialet, men en del av produktene våre trenger plast. For å ta riktige og kunnskapsbaserte valg, har vi et eget pågående innovasjonsprosjekt der vi utvikler et testsystem for dette.

Produsenter, pakkerier og BAMA har mye erfaringsbasert kunnskap om emballasjematerialer tilpasset de ulike produktene. Vi bruker både plast, papp, papir, kartong, massivpapp, bølgepapp, aluminium og noe glass.

Noen ganger er plast nødvendig

Plast har mange fordeler sammenlignet med andre alternativer: det er vanntett, slitesterkt, og uknuselig. Plastemballasje er fleksibel og kan skreddersys hvert enkelt produkt. En del av våre produkter kan inneholde opptil 96 prosent vann, da er plast nødvendig for å hindre uttørking og redusere svinn. Gjennomsiktig plastemballasje gjør det også mulig for forbruker å se og vurdere produktet.

Trygge løsninger og lavere avtrykk

Materialer som er i direkte kontakt med produktene, er godkjente for matkontakt. Noen av produktene våre er sous vide-produkter. Det betyr at de kokes i spesialdesignet emballasje, godkjent for å tåle koketemperatur. Fordelen er at både næringsstoffer og god smak bevares og bruk av konserveringsmidler er unødvendig. I tillegg gir metoden lang holdbarhet og god mattrygghet.

Når vi velger emballasje unngår vi stoffer som har mulige negative helse- og miljøeffekter. Vi følger nøye med på utviklingen. BAMA er opptatt av trygg emballasje, og våre krav er enda strengere enn myndighetskravene.

For å minske miljøfotavtrykket etterspør vi fornybar framfor fossil plast og tar i bruk resirkulert plast når det er mulig. Plast er et lett materiale, og plastemballasje kan enkelt designes slik at man frakter minst mulig luft. Dermed effektiviseres transporten og det negative miljøfotavtrykket reduseres.

Riktig kildesortering og bevisste forbrukere

Så lenge emballasjen blir kildesortert, kan plasten resirkuleres og dermed inngå i en sirkulær økonomi. BAMA betaler selvsagt vederlag for all emballasje vi setter på markedet til Grønt Punkt, som sørger for at emballasjen blir resirkulert. For å få resirkulert så mye som mulig er vi avhengig av at forbrukere er flinke til å kildesortere. BAMA merker derfor emballasjen tydelig med hvordan den skal sorteres, slik at jobben blir enklere.

For å redusere matsvinnet trenger vi bevisste forbrukere – både når de handler og når de lager mat. Bruk rester og kjøp de foredlede produktene våre, som f.eks. fløtepoteter eller rotgrønnsaker. Her benytter BAMA de snåle og rare grønnsakene som er lite salgbare, men som hos oss forvandles til nye og velsmakende produkter.

Frukt og grønnsaker er noe av det mest miljøriktige du kan spise. BAMA har som overordnet mål å tilby de mest bærekraftige produktene og å ha 100 prosent resirkulerbar emballasje innen 2024.

Vi anbefaler derfor alle å spise mye frukt og grønnsaker, spise opp all maten og deretter sortere emballasjen riktig. 

Har du spørsmål? Da kan du benytte vårt kontaktskjema for å sende inn din henvendelse. Våre forbrukerkontakter vil svare deg så snart de kan.