Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Slik lykkes du med stiklinger 

Her er våre beste tips til å dyrke dine egne grønne planter.  

Slik lykkes du med stiklinger 

Stiklinger er et annet ord for å gi planter nytt liv. Klipp en liten stilk av favorittplanten din, og dyrk en helt ny plante. Man kan ta stiklinger av nesten alle planter, men pilea, coleus, monstera og gullranke er spesielt enkle å lykkes med.  
  
Tar du utfordringen og starter ditt eget lille gartneri, går stuen raskt fra kjedelig til grønn og spennende. Egenproduserte planter kan også være en super gave!   

Steg for steg


• Klipp av en gren på moderplanten, og sett den i en gjennomsiktig vase med rent og kaldt vann. Ved å bruke en gjennomsiktig vase kan du enkelt følge med og se hvordan røttene utvikler seg.   

• Husk å fjerne blader som eventuelt kommer ned i vannet.   

• Plasser vasen med stiklinger lyst, uten at den blir stående i direkte sollys.   

• Skift vann regelmessig.  

• Når stiklingene har dannet lange røtter, kan de plantes i jord. Det er viktig å være tålmodig, for det kan ta alt fra noen uker til måneder.    

• Plant stiklingene i god jord. Pass på at dreneringen i potten er god, slik at de ikke overvannes.   


Den mest trendy stiklingen  

Det florerer av monstera i sosiale medier om dagen. Planten har blitt skikkelig populær, og er perfekt å ta stiklinger av.  
   
Når du tar en stikling av monstera klipper du grenen rett under en «V», der du ser at det stikker ut en luftrot. Ved å plassere denne stilken i vann, vil det utvikles røtter som kan plantes i jorden. Sett gjerne stilken i en glassvase, og nyt ventetiden. Det er spennende å følge med på at røttene gror, samtidig som din egenproduserte snittblomst ser utrolig lekker ut. 

Les mer om monstera her! 

Visste du at.... 

• En avlegger og en stikling ikke er det samme. Avleggere er småplanter som vokser opp rundt morplanten. En stikling er en avklipt plantedel, som er i stand til å danne røtter og bli til en ny plante.  

• Dersom du klipper av stiklingen, bestemmer du også hvilken vei grenen kommer til å vokse.   

• Når du planter stiklingen din i jorden, kommer det gjerne en ny gren akkurat der du klippet av planten.   

  
Kanskje blir dine egenproduserte planter større enn moderplantene? Lykke til!