Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Alt du må vite om løk

Løk er en av de viktigste basisingrediensene i matlagning, og brukes som en smaksetter i en rekke oppskrifter. Bli bedre kjent med løk som råvare og få våre beste tips og triks!

Alt du må vite om løk

_____________________________________________________________

Latinsk navn:
Solanum tuberosum
Opprinnelse: Sør-Amerika
Habitat: Kjølig klima med mye regn
Vekstdøgn: 50-100 dager
Høstes: tidlig sommer til sen høst og lagres over vinteren
_____________________________________________________________

Opprinnelse

Løk ble først oppdaget i Sentral-Asia, hvor den fortsatt vokser vilt den dag i dag. Det tok ikke lang tid før den ble kultivert, og det er antatt at den har blitt dyrket i flere tusen år. Dette var mye takket være løkens tilpasningsdyktighet – den kunne nemlig vokse i mange ulike klima, og ble brukt til alt fra matlagning til helbredelse over hele verden. Her til lands ble løken trolig dyrket allerede i vikingtiden.

Visste du at?

I oldtidens Egypt ble løken ansett som et symbol på evig liv. Egypterne anså løkens mange lag som en analogi for et liv som ikke tar slutt. Det var derfor ikke uvanlig å finne bilder og innrissinger av løk rundt om i templer og viktige bygninger.

Sorter

Det finnes mange ulike sorter løk, men de mest populære er gul løk og rødløk. Her til lands kan vi også dyrke små delikatesseløk, salatløk, sjalottløk, minipurre, purreløk og vårløk i vår- og sommersesongen. Gul løk og rødløk er lagringsgrønnsaker, som gjør det mulig for oss å spise dem hele året.

Derfor burde du spise løk

Løk er kanskje den mest anvendelige grønnsaken vi har og er en essensiell smaksetter i mange oppskrifter. Rå løk er syrlig og frisk og bidrar til å løfte tunge smaker. Den er derfor super til hamburgere eller krydrede pølser. Varmebehandlet løk gir god sødme og dybde og har en rekke bruksområder. Uten den ville klassiske tomatsauser, fargerike salsaer og lune supper blitt ganske så kjedelige. Løken er også rik på fiber, som også er en av grunnene til at løken får sin søte smak. En bonus er også at løken er kortreist og enkel å dyrke flere steder.

Næringsinnhold

Løk er en fantastisk råvare – den inneholder nemlig lite kalorier, men har rikelig med kostfiber. Mange av fibrene i den gule løken er av typen inulin, som smaker søtt når løken varmes. De viktigste plantestoffene heter isotiocyanater, og inneholder svovel. Det er dette som gir løken den karakteristiske lukten. De ytre lagene på rødløken er rike på quercetin, et plantestoff som gir rødløken smak. Den inneholder også plantestoffet isotiocyanater, som også bidrar med smak.

Jan Robin bruker løk som et utgangspunkt for mange spennende retter – her har han laget toast med soyakaramellisert løk, parmesan og spekeskinke.

Hvorfor gråter noen når de kutter løk?

Løk inneholder store mengder av isotiocyanater, et stoff som inneholder svovel. Når vi kutter løken blir stoffet omdannet til en svovelholdig gass. Gassen siver ut av grønnsaken og treffer øynene, der den blander seg med tårevæske. Dette irriterer øynene og resulterer i litt (eller mye) tårer. Det finnes mange tips for å unngå gråting, men det er ikke nødvendigvis et triks som fungerer for alle. Noen kokker mener man burde unngå å skjære over stilkfestet, for da kommer all gassen ut på en gang.

Oppbevaring

Løk lagres aller best i tørr luft. I sommerhalvåret kan løken godt oppbevares i kjøleskapet, mens på vinteren er ikke dette nødvendig – da kan den godt ligge på benken. Der kan den lagres opptil et par uker. Husk at løken skal holdes langt unna varme, direkte sollys og fuktighet.

Hva er forskjellen på gul og rød løk?

Rød og gul løk er ganske like i både smak og utseende – den største forskjellen er egentlig fargene. Rødløk er noe mildere i smaken når den er rå, men når løkene varmebehandles får begge en søt og mild smak.

Bruk

Rens og skjær opp løken etter eget ønske. Du finner en egen kutteguide her. Løk kan brukes til det aller meste, og kan stekes, bakes, kokes eller spises rå. Rå løk smaker litt sterkt og syrlig, men når den varmebehandles forsvinner skarpheten og smaken blir søtere og mildere.

Finhakket løk er superanvendelig og kan brukes til det meste.
Finhakket løk er superanvendelig og kan brukes til det meste.

Derfor legger noen løken i vann

Mange som synes at løken kan ha litt sterk smak legger den i vann før den skal spises. Dette kan gjøre smaken litt mildere. Bare hakk løken og la den ligge i en skål med kaldt vann i noen minutter. Om du bruker iskaldt vann beholder løken også sin naturlige sprø konsistens.

Lag noe godt med løk