Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Dette lurer dere på om løk

Hvorfor legger man løk i vann? Og hvilken løk er mildest? Vi har samlet de mest stilte spørsmålene om løk – finn svaret på alt du lurer på her!

Dette lurer dere på om løk

Hva smaker løk?

Rå løk har en syrlig og frisk smak med en sprø konsistens. Varmebehandlet løk får en dyp og søt smak med en myk konsistens. 

Hvorfor legger man løk i vann?

Mange som synes at løken kan ha litt sterk smak legger den i vann før den skal spises. Dette kan gjøre smaken litt mildere. Bare hakk løken og la den ligge i en skål med kaldt vann i noen minutter. Om du bruker iskaldt vann beholder løken også sin naturlige sprø konsistens.

Hva passer løk til?

Løk passer til det aller meste og er en viktig smaksetter i matlagning. Prøv den i wok, supper, gryteretter, salater eller sauser. Du finner alle våre oppskrifter med løk her.

Løk er en super smaksetter til burgeren. Prøv den rå eller kanskje karamellisert?

Hvorfor burde man spise løk?

Løk er kanskje den mest anvendelige grønnsaken vi har og er en essensiell ingrediens i en rekke oppskrifter. Løken bidrar med sødme og dybde og er en utrolig smaksetter. Uten den ville klassiske tomatsauser, fargerike salsaer og lune supper blitt ganske så kjedelige. Løken er også rik på fiber, noe som også bidrar til å gi løken sin søte smak. En bonus er at den også er kortreist og bærekraftig.

Hvordan steker man løk?

Det er ikke vanskelig å steke løk – bare rens og skjær løken i terninger, skiver eller ringer og stek i en stekepanne på medium høy varme. Trenger du kuttetips? Se vår kutteguide her. Stek løken i smør eller olje til den blir blank og saftig.

Vil du prøve noe nytt neste gang du skal steke løk? Hva med å soyakaramellisere løken?

Hvilken løk er best på pizza?

De fleste løksorter kan brukes på pizzaen, bortsett fra salatløk. Den har nemlig et høyt vanninnhold og burde helst spises rå. Rødløk gjør seg ekstra godt på pizzaen, gjerne i fine strimler. Da får du en herlig, søt smak og lekker farge i tillegg!

Hvor kommer løk fra?

Løk ble først oppdaget i Sentral-Asia for flere tusen år siden. Noen historikere mener den kan være over 5000 år gammel.

Hvor vokser løk og hvor lang tid tar det?

Løk kan vokse over store deler av landet vårt og det tar ca. 4 måneder før den er klar til å høstes. 

Hvor mye løk kan man spise?

Det er ingen øvrig grense for hvor mye løk man kan spise, men en porsjon om dagen, altså 100 gram er fint sted å holde seg innenfor. Helsedirektoratet anbefaler at alle medlemmene av løkfamilien inkluderes i kostholdet, så her passer både den gule løken og rødløken rett inn.

Hvilken løk er mildest? 

De mildeste løktypene er salatløk og vårløk.

Hvordan oppbevarer man løk?

Løk lagres aller best i tørr luft. I sommerhalvåret kan løken godt oppbevares i kjøleskapet, mens på vinteren er ikke dette nødvendig – da kan den godt ligge på benken. Der kan den lagres opptil et par uker. Husk at løken skal holdes langt unna varme, direkte sollys og fuktighet.