Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

En helt spesiell løk

Nå er det sesong for norsk salatløk – en løk helt utenom det vanlige.

En helt spesiell løk

En mild og saftig løkfavoritt  

Salatløk er en løksort som er mindre kjent her til lands, trolig på grunn av at sesongen er kort, og at den ofte forveksles med andre løksorter. Likevel fortjener salatløken sin egen hedersplass på tallerkenen, og bør absolutt prøves når den er i sesong. 

Salatløken ble først dyrket i Norge på 80-tallet, og siden da har den vært en favoritt hos flere. Salatløk er en stor ferskløk med en ekstra mild og søtlig smak som er helt unik. Dette gjør at den passer ypperlig til retter der du vil spise rå løk. Salatløkens milde smak gjør den populær hos de av oss med sarte ganer. Salatløken er også den største av alle løksorter du finner i Norge. Den er enkel å skrelle og det blir minimalt med tårer, noe som gjør at små kokker også kan være med på å kutte løk.

Salatløkens søte og milde smak gjør at den passer perfekt som topping på taco.

Nyhøstet salatløk har en spesiell konsistens og er herlig saftig når den kommer rett fra åkeren. Den store løken har modnet langsomt i kjølige Innlands-netter og lange sensommerdager med sterk sol har fylt løken med god smak. Det er det norske klimaet som gir salatløken sin store størrelse og gode kvalitet.

Salatløk er supert på burgeren – skjær tykke skiver av den knasende sprø løken. 

Salatløken skiller seg ut fra andre kjente løksorter som rødløk og gul løk ved at den inneholder betraktelig mer vann. Dette gjør at den ikke egner seg så godt til steking, og bør aller helst nytes rå. Det er også der den kommer best til sin rett og hvor dens milde og knasende egenskaper passer best.

Den kalles ikke salatløk uten grunn – prøv Jan Robins enkle salat med avokado og tomat.

Enkel salat med avokado, tomat og knasende sprø salatløk.
Enkel salat med avokado, tomat og knasende sprø salatløk.

 

Salatløken burde oppbevares i 2–4°C. Den kan gjerne oppbevares i en plastpose eller i en tett plastboks. Som ferskløk har Salatløken kortere holdbarhet enn vanlig løk.

Salatløken er kalorifattig, men rik på kostfiber i form av fiberstoffet inulin, som gir løken sin søte og milde smak. Løken er den absolutt største du får kjøpt, og selges kun fersk. Salatløken har tykke lag og er enkel å skrelle. 

Norsk salatløk er en allsidig grønnsak som kan brukes til det aller meste. Salatløken er aller best rå og er super på hamburger, til taco eller i salat. Den kan også brukes til woking, der temperaturen er høy og steketiden er kort. I tillegg er den super til sylting.