Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

En salathage i særklasse

Kokk Jan Robin Ektvedt feirer tidenes norske sommer med å besøke noen av landets dyktige grønnsaksprodusenter, og nyter smaken av kortreist sprø salat.

En salathage i særklasse

Norsk salat i verdensklasse

På denne årstiden bugner matbutikkenes grønnsaksavdeling av smaksrike fristelser. Lange, lyse og varme sommerdager kombinert med svale netter gir de aller beste vekstvilkår. På Svang gård i Sylling i Lier er dessuten jordsmonnet ekstra næringsrikt takket være at gården ligger på en endemorene, det vil si et område der stein- og jordmasser er skjøvet frem av en isbre og deretter blitt liggende igjen da breen trakk seg tilbake.

«Den mineralrike jorden gir gode vekstvilkår for salattypene som dyrkes på gården.»
John Gunnar Swang, salatprodusent

Gode vekstvilkår

Salatprodusent John Gunnar Swang kan underskrive på at den mineralrike jorden gir gode vekstvilkår for salattypene som dyrkes på gården: crispi, isberg og hjerte. Alle tre er velkjente salater i norsk matlaging, med kvaliteter som har gjort dem til manges favoritter.

Kortreist ferskvare

Med norskprodusert salat får du råvarer som nettopp har blitt fraktet fra åker til matbutikk og videre hjem til ditt kjøkken. Du får topp kvalitet samtidig som miljøet spares, takket være kort transportstrekning.

Klimaet her til lands gir salaten mulighet til å vokse i et langsomt tempo som lar den gode smaken og konsistensen få komme ordentlig frem. Sesongen for norsk salat strekker seg fra mai til oktober.