Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Godt å vite om sesongens norske neper

Neper høres hverdagslig ut, men er norske delikatesser! De er også blant det vi kaller vårens primører – de aller første grønnsakene i den norske sesongen. Ferskere blir det ikke!

Godt å vite om sesongens norske neper

En norsk klassiker

Neper har en lang historie her til lands, og hadde stor verdi for det norske kostholdet før poteten kom. Neper blir også kalt mainepe eller matnepe, og har en karakteristisk rund form og et hvitt, sprøtt fruktkjøtt.

Mild og søt smak

Nepe har en pepperaktig, mild smak med litt sødme, litt som en blanding av reddik og kålrot. Nå er nepene gode å spise som de er; litt senere i sesongen får de en kraftigere smak og bør skrelles før bruk.

Del gjerne nepene i båter og spis som snacks.
Del gjerne nepene i båter og spis som snacks.

Mange spennende bruksområder

Rå neper er milde, så milde at du kan spise dem rå. De er nydelige i sommerens salater, finrevet eller høvlet i tynne skiver. Grillede neper er fantastisk godt tilbehør til både fisk og kjøttretter. Den tåler også koking, steking og baking og er super i stuinger og gratenger. Prøv de gjerne også i wok eller supper.

Ernæring

Nepene er rike på vitamin C og fattige på kalorier. De er også rike på kostfiber og er en fin kilde til B-vitaminet folat. Her er det bare å forsyne seg!

Tips!

Reddik er en god følgesvenn til neper – begge er sprø og har en ganske lik smaksprofil. Prøv for eksempel smørdampede neper og reddiker. Det er utrolig enkelt å lage og nydelig til all fisk og kylling.

Oppbevaring

De norske nepene selges i bunt, så her kan det være lurt å skjære av bladverket når du kommer hjem. Da holder nepene bedre på sin saftige konsistens. Neper kan oppbevares noen dager i kjøleskapet i en plastpose eller en plastboks. Du kan også legge dem i vann med litt sitronsaft, da holder de seg ekstra godt.