Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Rydd plass på tallerkenen – nå er norske nypoteter i sesong!

Endelig er de her, de norske nypotetene. Vi gjør gjerne stas på sommerens aller første, og ekstra smakfulle, poteter.

Rydd plass på tallerkenen – nå er norske nypoteter i sesong!

Nypotetene er først opp av jorda, og setter tonen for sesongens gode, rene smaker. Gartners nypoteter skal pakkes innen to timer etter at de er tatt opp av bakken, og dessuten skal de være til salgs innen et døgn. Med så kort tid fra jord til butikk sikres potetenes ferskhet helt frem til de blir servert. 

En nypotet er en nypotet, tenker kanskje du, men det finnes tre forskjellige varianter å velge mellom: røde, gule og små gule nypoteter. Fellesnevneren er at de er kokefaste og har en ekstra god smak.

Nypoteter har halvparten av kalorinivået til ris og pasta, og er rike på kostfiber, vitamin C og kalium. Det meste av fibrene sitter forresten i det tynne, delikate skallet, så det er ingen grunn til å finne frem potetskrelleren.

Mange muligheter

Når råvarene er ferske og gode er det ingen grunn til å gjøre ting vanskelige. Skap en smaksrik og mettende rett der nypotetene får spille hovedrollen på lunsj- eller middagsbordet. Om sommeren er det midt i blinken med lettlagd mat som gleder ganen. Et eksempel er cæsarpoteter, en original vri på den populære cæsarsalaten med kremet dressing, generøse mengder nyrevet parmesan og sprøstekt, knasende bacon. Absolutt en rett vi kunne servert selv en romersk keiser.

For ikke å snakke om kokte nypoteter med smør og persille – så enkelt – og så godt – som det høres ut: Legg tynne skiver godt smør over varme nypoteter delt i to, og strø finhakket persille og litt salt over. Dette kan fort bli en hverdagsfavoritt mens nypotetene er i sesong. 

Har du forresten noen gang prøvd bearnaisepoteter? Det blir en helt spesiell smaksopplevelse når kokte nypoteter møter estragon og syltet rødløk, for så å toppes med rå eggeplomme. Matmagi! Nypoteter er selvsagt også knallgode når de ovnsbakes med ferske urter og olivenolje, eller helt enkelt kokes og spises som de er, eventuelt sammen med en god dipp. 

Kokes i lettsaltet vann

Fristet til å prøve årets norske nypoteter? Da er det fint å vite hvordan de skal tilberedes. Skrell eller vask potetene godt og legg dem i en kjele. Hell på kaldt vann til det dekker potetene, ha i litt salt og kok opp potetene. Skru ned varmen og kok dem ferdig på middels varme til de er møre. Det tar ca. 20–30 minutter. Kokefaste poteter skal småkoke, men melne poteter skal kun trekkes. Sjekk om potetene er møre med en tynn kniv. Sil av vannet og damp dem tørre. Koketid vil variere avhengig av potetsort og størrelse.

Svalt og mørkt

Nypoteter er ferskvare, og har begrenset holdbarhet. Dersom de ikke kan brukes med én gang, holder nypotetene seg best hvis de oppbevares mørkt og kjølig ved et sted mellom 4 og 8 grader. Gjerne i kjøleskapet eller i en sval matbod eller kjeller. Husk at potetene ikke må oppbevares i lavere temperatur, da kan stivelsen i poteten bli til sukker, noe som gjør den søt.

Flere sommerlige potetretter finner du her.