Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sesong for norsk sommerkål

Den norske sommerkålen er en ordentlig delikatesse – så nyt den mens den er her!

Sesong for norsk sommerkål

En norsk spesialitet 

Sommerkål blir ofte kalt nykål eller tidligkål, nettopp fordi det er en av kålene som høstes tidligst i sesongen. Den norske sommerkålen har modnet langsomt, fått masse lys og stått i rik jord som gir en helt unik kål. Sommerkålen er nemlig sprø, smakfull og søt – virkelig en av sommerens høydepunkter på middagsbordet. 

Smørdampet sommerkål er utrolig enkelt å lage og skikkelig godt tilbehør til spekematen.

Et perfekt tilskudd til sommerens middager 

Sommerkålen er en utrolig anvendelig grønnsak, og kan gjerne spises akkurat som den er, i en salat eller i coleslaw. Når kålen varmebehandles kommer aromaen ekstra godt fram, sammen med en herlig sødme. Sommerkålen kan grilles, stekes, wokkes, kokes eller dampes som tilbehør til alle slags kjøtt-, fisk- og fugleretter. En av de enkleste tilberedningsmetodene er smørdamping – det er både enkelt og raskt. 

Slik smørdamper du sommerkål

Bruk en vid kjele med lokk, dekk bunnen med litt vann, én spiseskje smør og dryss en grovskåret sommerkål over. Legg på lokk og damp på sterk varme i ett til to minutter. Den blir aller best om bladene fremdeles har litt av sprøheten igjen ved servering. 

Denne deilige kålen er svært rik på vitamin C, K, B-vitaminet folat og kostfiber. Den er kalorifattig også. De viktigste plantestoffene kalles isotiocyanater, inneholder svovel og gir kålen smak.

Oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.