Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Derfor burde du spise norske poteter

I Norge er vi ekstra heldige – vi kan spise kortreiste poteter nesten hele året. Lær mer om hvorfor du burde spise norske poteter mens de er i sesong.

Derfor burde du spise norske poteter

Den livsviktige poteten

Poteten har hatt stor betydning for det norske kostholdet i mange, mange år. Ikke bare har den berget oss gjennom hungersnød, men den har også muliggjort befolkningsvekst og utvikling i samfunnet. Historisk sett ga den store avlinger, kunne erstatte ulike kornsorter og brukes som dyrefôr. En skikkelig anvendelig vekst, med andre ord.

Fortsatt like aktuell

Og poteten er fortsatt viktig for oss. Den er en fin kilde til kalium, vitamin C og kostfiber.  Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til et normalt immunforsvar. Poteten inneholder for det meste vann, nærmere sagt 75-80 % og er fettfattig – den inneholder halvparten så mange kalorier som både ris og pasta.

Trives overalt – fra nord til sør

Den lille knollen kan vokse over hele Norgeskartet, helt fra Troms og Finnmark i nord, til Agder i sør. Det kalde og friske klimaet vårt gir nemlig veldig gode forhold for potetdyrking. Uansett hvor du bor i landet er du ikke langt unna en potetprodusent. Da er det enkelt å nyte lokale, kortreiste poteter.

Visste du at?

Poteter kan lagres lenge om de oppbevares riktig. Om potetene er dekket i jord og ligger kaldt, kan de lagres i mange måneder.

Den anvendelige poteten

Poteten er kanskje en av de mest allsidige matvarene vi har. Den kan spises til frokost, lunsj og middag og kan tilberedes i det uendelige. Potet til frokost høres kanskje litt rart ut, men det er for eksempel supert å servere stekte poteter sammen med en omelett eller et stekt egg om morgningen. Den vanligste tilberedningsmetoden for poteter er som regel koking, men de kan også stekes, dampes, friteres, gratineres og moses. Den kan brukes i alt fra suppe til topping på pizza og smaksettes til å passe ethvert kjøkken.

Potetsmash er godt som både snacks og middagstilbehør.
Potetsmash er godt som både snacks og middagstilbehør.

Det er kanskje litt overraskende for noen, men poteten er også viktig når det kommer til matsikkerhet. Mange tenker først på korn, men poteten har også en sentral rolle, nettopp fordi den kan dyrkes overalt i landet og kan lagres i flere måneder.

Ikke glem at om du velger norsk potet, dyrket i nærheten, er det en av de mest klimavennlige matvarene du får kjøpt.

Fikk du lyst på potet? Prøv gjerne en av våre oppskrifter.